Nieuwe PETA Azië-beelden onthullen doofpot rond apendwangarbeid in Thaise kokosindustrie

Nieuwe PETA Azië-beelden onthullen doofpot rond apendwangarbeid in Thaise kokosindustrie

Amsterdam – Bij een terugkeer naar Thailand een jaar nadat PETA Azië het gebruik van apendwangarbeid op Thaise kokosnootplantages had blootgelegd, hebben onderzoekers nu ontdekt dat fabrikanten en de Thaise regering liegen tegen het publiek en importeurs over het gebruik van apen, dat doorgaat ondanks valse claims en loze beloftes.

De nieuwe video van PETA Azië, die hier beschikbaar is, bevat interviews met insiders uit de industrie die bespreken hoe plantages apen simpelweg verbergen totdat controleurs weggaan of apen kopen zonder ze te registreren, ook al is registratie wettelijk verplicht. Van de 14 kokosnootplantages die onderzoekers van PETA Azië dit jaar bezochten, werd nog steeds bevestigd dat de helft apen gebruikt, waaronder twee plantages die vorig jaar ook zijn bezocht. Wat de rest betreft, omdat boeren loonwerkers kunnen inhuren om alleen apen binnen te halen tijdens de oogst, is het bijna onmogelijk om te weten of ze aapvrij zijn.

PETA Azië ontdekte dat alle controles of bezoeken van inspecteurs van tevoren aan de plantagehouders waren aangekondigd, waardoor ze de tijd hadden om apen te verbergen. Onderzoekers spraken met een kokosteler die apenarbeid gebruikt en zei dat vertegenwoordigers van Chaokoh de boeren niet opdroegen om te stoppen met het gebruik van apen.

“De kokosnootindustrie in Thailand probeert het feit te verdoezelen dat geketende apen nog steeds worden gedwongen om kokosnoten te plukken voor kokosmelk, en de nepcontroles en loze beloftes zullen de industrie alleen maar verder doen afbrokkelen”, zegt PETA campagne-adviseur Mimi Bekhechi. “PETA roept Chaokoh op om te stoppen met het steunen van deze wrede industrie door kokosnoten in te kopen bij bedrijven die geen apen gebruiken.”

Met deze nieuwe informatie verhoogt PETA Azië ook de druk op de Thaise regering om de kokosindustrie ter verantwoording te roepen. PETA Azië zal retailers blijven aansporen om ook hun banden met Chaokoh te heroverwegen. Meer dan 26.000 internationale winkels hebben kokosmelkmerken verboden die kokosnoten gebruiken die door apen zijn geplukt.

Apen die in de kokosindustrie worden uitgebuit, worden als baby uit hun natuurlijke habitat gehaald en bij de nek vastgebonden, en hun tanden kunnen worden verwijderd als ze proberen zichzelf te verdedigen. (De video van PETA Azië toont een aap wiens hoektanden zijn getrokken.) Ze worden beroofd van enige kans op een natuurlijke manier van leven.

Foto’s van het onderzoek van PETA Azië in Thailand zijn hier beschikbaar, en beeldmateriaal van uitzendkwaliteit is hier beschikbaar.

Ga voor meer informatie naar PETA.nl of volg de groep op FacebookTwitter of YouTube.

Contact:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7837 6327; [email protected]

#