Nieuwe verontrustende video onthult hoe struisvogels de dood tegemoet gaan voor Hermès-tassen en Prada-portemonnees

Voor directe publicatie:

25 februari 2016

Contact:

PETA Nederland 0900-235 7382; [email protected]

PETA US geeft ons een allereerste blik in de ‘luxueuze’ struisvogellederen tassenhandel: jonge vogels worden geëlektrocuteerd, geslagen, gedood, geplukt en gevild.

Amsterdam – Vandaag heeft PETA US de allereerste onthulling van de uiterst geheimzinnige industriële struisvogel-slachtindustrie vrijgegeven, waar jonge struisvogels worden gedood voor ‘luxueuze’ handtassen, schoenen en riemen voor Hermès, LVMH, Prada en andere bekende Europese modehuizen.

Videomateriaal werd vastgelegd in Zuid-Afrikaanse slachthuizen beheerd door de twee grootste struisvogelfokkers in de wereld, die wereldwijd maar liefst 85 procent van alle struisvogelproducten leveren. De videobeelden onthullen hoe pasgeboren kuikens, die normaal gesproken meerdere jaren aan de zijde van hun toegewijde ouders vertoeven, worden gehouden in kale en smerige voederplaatsen, tot ze naar het slachthuis worden vervoerd. Eenmaal aangekomen worden de één jaar oude struisvogels ondersteboven gehangen in verdovingsmachines, eruit gekatapulteerd om hun keel door te snijden en worden hun veren uitgetrokken om de bobbelig getextureerde ‘kippenvel’ huid te creëren die gebruikt wordt voor Birkin en Prada tassen, en andere ‘luxueuze’ producten.

Naar aanleiding van deze onthulling verzoekt PETA – van wie het motto gedeeltelijk bestaat uit “dieren zijn niet van ons om te dragen” – Hermès, Prada en andere retailers om struisvogelhuid en andere exotische huiden te dumpen, en verzoekt consumenten om deze producten nooit te kopen.

“Intelligente, gevoelige en nieuwsgierige jonge struisvogels worden behandeld als slachtoffers uit een horrorfilm, enkel en alleen omdat iemand een bobbelige Birkin-tas of een pokdalige Prada portemonnee wil hebben”, zegt PETA Nederland oprichter Ingrid Newkirk. “PETA verzoekt het winkelend publiek met klem om huiden achterwege te laten en te kiezen voor de vele uitstekende, ultra-modieuze en diervriendelijke veganistische accessoires die verkrijgbaar zijn.”

In het wild delen struisvogels ouderlijke plichten en blijven kuikens tot wel 3 jaar lang bij hun ouders, maar in struisvogelfokkerijen zullen kuikens hun ouders zelfs nooit ontmoeten. Sommige vogels worden in bedwang gehouden en geplukt terwijl ze nog in leven zijn, voor plumeaus en veren boa’s. Het struisvogelvlees wordt verkocht voor menselijke consumptie.

Dit is de tweede PETA US-onthulling van exotische huiden-leveranciers van Hermès en het biedt een eerste blik op leveranciers van Prada. Eerder onthulde de organisatie dat alligators levend in stukken worden gehakt voor Hermès horlogebandjes, en dat krokodillen in overvolle betonnen kuilen worden gehouden voor Birkin-tassen.

Videobeelden van hoge kwaliteit zijn en foto’s zijn op aanvraag beschikbaar. Voor meer informatie kunt u terecht op PETA.nl.

#