PETA aan burgemeester van Rotterdam: vier nieuwjaar zonder schadelijk vuurwerk

Voor onmiddellijke publicatie:

20 november 2019

Contactgegevens:

Sascha Camilli +44 (0) 20 7923 6244; [email protected]

PETA AAN BURGEMEESTER VAN ROTTERDAM: VIER NIEUWJAAR ZONDER SCHADELIJK VUURWERK

Organisatie dringt er bij Rotterdam op aan om storend, luid vuurwerk te verruilen voor spectaculaire stille shows

Rotterdam – Naarmate oudejaarsavond dichterbij komt, heeft PETA een brief geschreven aan Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, met een suggestie: vervang traditioneel vuurwerk door drone- of lasershows om een stressvrije omgeving te creëren voor de dierlijke en menselijke bewoners van de stad.

“Stille shows zijn net zo vermakelijk zonder al het beangstigende lawaai”, zegt PETA-directeur Elisa Allen. “Door laser- of droneshows te gebruiken, kan Rotterdam voorkomen dat honden, katten, dieren in het wild en mensen gestrest raken door vuurwerk.”

In de brief merkt PETA – wiens motto deels luidt “dieren zijn niet van ons om te mishandelen op welke manier dan ook” – op dat honden tijdens conventionele vuurwerkshows vaak in paniek raken en proberen te vluchten voor harde geluiden. Soms springen ze door ramen of over hekken en verdwalen ze uiteindelijk, raken ze ernstig gewond of sterven ze zelfs. Vuurwerkshows kunnen ook dieren in het wild angst aanjagen waardoor ze drukke wegen op kunnen rennen. De luide explosies kunnen er zelfs voor zorgen dat vogels tegen schoorstenen en huizen aanvliegen of hun jongen in de steek laten. Deze shows hebben ook gevolgen voor mensen, waaronder diegenen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis, die gevoelig zijn voor en erg overstuur kunnen raken door het geknal van vuurwerk.

Droneshows zijn stil en veiliger dan conventioneel vuurwerk en ze produceren vrijwel geen luchtvervuiling. Evenementen waarbij ze zijn ingezet zijn onder andere de Disney World Starbright Holidays-show, de oudejaarsavondviering in Sydney Harbour en de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

De brief kan hier worden bekeken. Ga voor meer informatie naar PETA.nl.

#