Cosmetica en dierproeven

Er is geen enkel excuus voor het pijnigen en doden van dieren omwille van make-up, zeep en andere toiletartikelen. Gelukkig zijn dierproeven voor cosmeticaproducten en hun ingrediënten in veel delen van de wereld verbannen naar de geschiedenisboeken. In plaats daarvan hebben bedrijven nieuwe, humane testmethoden ontwikkeld om te garanderen dat hun producten geen mensen of dieren schaden.

Een historische overwinning binnen de Europese Unie

In maart 2013 werd een nieuwe wet van de Europese Unie (EU) volledig geïmplementeerd, die het illegaal maakte om op dieren geteste cosmetica in Europa te verkopen, zelfs als het testen buiten Europa plaatsvond – een spectaculaire prestatie. Dit verkoopverbod liet duidelijk zien dat dierproeven verkeerd zijn – en dat het daarnaast immoreel is om er winst uit te maken. De directie van cosmeticabedrijven over de hele wereld weten nu dat, wanneer zij hun producten willen verkopen aan de 500 miljoen consumenten binnen de EU, ze hun beleid onder de loep moeten nemen. Het resultaat is een enorme toename aan investeringen in proefdiervrije testmethoden. Grote bedrijven hebben dierproeven volledig de rug toegekeerd en gebruiken niet langer ingrediënten die op dieren werden getest – en een aantal dierproeven zijn volledig vervangen met superieure, goedkopere en efficiëntere proefdiervrije methoden.

Het verbod van 2013 was het hoogtepunt van een krachtige en langdurige publieke campagne tegen op dieren geteste cosmetica – niet alleen voor de eindproducten, maar ook voor hun ingrediënten, wat van kritisch belang was. Het voorkwam de laatste uitvlucht: in 2009 werden deze weerzinwekkende dierproeven in Europa verboden, maar producten die in het buitenland getest waren, konden nog steeds geïmporteerd worden.

Dit betekenisvolle besluit van de EU heeft over de hele wereld gevolgen gehad – Israël en India volgden dit voorbeeld en introduceerden soortgelijke wetgevingen.

De wereldmarkt

De uitvoering van het volledige verkoopverbod in maart was fantastisch nieuws, maar in sommige opzichten maakt de wereldmarkt de situatie niet alleen lastig voor bedrijven, maar ook voor consumenten.

Hoewel bedrijven geen op dieren geteste cosmetica kunnen verkopen in Europa, kunnen ze doorgaan met dierproeven voor cosmetica buiten Europa en deze in andere markten verkopen. Daardoor kunnen bedrijven nog steeds winst maken uit wreedheid tegen dieren – alleen niet meer binnen Europa. Dit is vooral belangrijk omdat veel grote opkomende markten, zoals China, eisen dat cosmetica wordt getest op dieren. Daardoor kunt u alleen zeker weten dat u niet indirect dierproeven steunt, door producten te blijven kopen die afkomstig zijn van bedrijven die geen dierproeven uitvoeren. Bekijk de pagina van PETA US voor het maken van wreedheidvrije keuzes voor meer informatie.

Twee stappen vooruit, een stap achteruit

Ondanks de opmerkelijke vooruitgang die is gemaakt, kunnen de ingrediënten die worden gebruikt voor cosmetica in de EU nog steeds worden getest op dieren in het kader van REACH, ’s werelds grootste chemische testprogramma. Ongeacht het duidelijke standpunt van het publiek en internationale overheden op dit gebied, dringen de Europese Commissie (EC) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) aan op het testen van de chemicaliën die worden gebruikt in cosmetica waarbij de mogelijkheid bestaat dat het personeel er aan wordt blootgesteld tijdens productieprocessen. Dit houdt in dat dieren in feite blijven lijden en sterven in proeven voor de ingrediënten van cosmetica.

PETA en haar internationale zusterorganisaties zijn vastberaden om de maatschappelijke oppositie tegen dierproeven voor cosmetica te handhaven en de bevordering van innovatieve, humane testmethoden te ondersteunen, door ECHA ertoe te bewegen de geest der wet na te leven door nooit cosmetische ingrediënten op dieren te testen – ongeacht de omstandigheden. U kunt de EC en ECHA verzoeken de ethische en morele waarden die zijn verankerd in de Cosmetica Verordening te handhaven, door onze actieoproep te ondertekenen.

Het testen van huishoudelijke producten

Naar aanleiding van het verbod betreffende op dieren geteste cosmetica in Europa, is het beëindigen van dierproeven voor huishoudelijke producten de volgende logische stap – en het zou ontelbaar veel dierenlevens redden. Er zijn duizenden ingrediënten waarvan reeds is bewezen dat ze veilig zijn voor toepassing in huishoudelijke producten, alsmede een verhoogd aantal alternatieve proefmethoden voor nieuwe ingrediënten die geen gebruik maken van dieren en veel betrouwbaarder zijn.

Toch worden overal in Europa honderden dieren, zoals ratten, muizen, konijnen en cavia’s, gebruikt in toxiciteitstesten (of ‘giftigheidstesten’) voor chemicaliën die gebruikt worden in huishoudelijke producten. In deze proeven worden chemicaliën op de huid van dieren gesmeerd of geïnjecteerd, of via een buis onder dwang door hun keel geduwd om bijwerkingen zoals braken, beven, het falen van de werking van organen, verlamming en zelf de dood te onderzoeken. PETA spoort de Europese overheid aan om het leed van deze dieren te beëindigen, door alle dierproeven voor huishoudelijke producten en hun ingrediënten te verbieden.

Baanbrekende alternatieve proefmethoden

In aanvulling op de campagnevoering voor een wereldwijd verbod op cosmetica dat op dieren getest is, de bewustmaking van de wreedheid die in laboratoria plaatsvindt, en het uitoefenen van druk op overheden en politici om meedogende wetgeving in te voeren, helpen PETA en haar zusterorganisaties ook om proefdiervrije testmethoden te ontwikkelen die bedrijven zullen aanmoedigen om gruwelijke experimenten op dieren geleidelijk uit te faseren. Zo hebben PETA UK en PETA Duitsland de validatie gefinancierd van een nieuwe effectieve en humane huidsensibilisatieproef die pijnlijke proeven op muizen en cavia’s zou vervangen.

PETA US heeft daarnaast deskundige wetenschappers gefinancierd die werkzaam zijn bij the Institute for In Vitro Sciences (IIVS), om samen te werken met Chinese wetenschappers en overheidsambtenaren en hen op te leiden en te trainen voor het gebruik van proefdiervrije methoden.

“PETA staat aan de technische voorhoede van de dierenbeschermingsgemeenschap in haar campagne om dierproeven te vervangen door in vitro-methoden in regulerende giftigheidstesten. Belangrijk is dat zij hun activiteiten hebben voorzien van echte dollars om de ontwikkeling van proefdiervrije methoden te ondersteunen.”
– Dr. Rodger Curren, voorzitter, Institute for In Vitro Sciences

Wat u kunt doen

  • Winkel wreedheidvrij door te kiezen voor producten van bedrijven die weigeren om dierproeven uit te voeren waar dan ook ter wereld. Raadpleeg de wreedheidvrije bedrijvenlijst van PETA US voordat u iets koopt.
  • Bezoek onze website om betrokken te raken bij de campagnes van PETA tegen de wrede dierproefindustrie.