De zijde industrie

Zijde is de vezel die zijdewormen weven om hun cocons van te maken – behuizingen die hun beschermen in het popstadium. Maar de meeste insecten die worden gebruikt in de zijde industrie zullen deze fase nooit ontgroeien omdat ze levend gekookt of vergast worden in hun cocons, zodat de cocons beginnen los te rafelen en zodat medewerkers de zijdedraden krijgen. Ongeveer 6.600 zijdewormen worden gedood voor het produceren van slechts 1 kilogram zijde.

Mishandelde insecten en uitgebuite medewerkers

Zijdewormen die in zijdefabrieken in India mogen uitgroeien tot volwassen motten hebben het niet veel beter dan degene die levend gekookt worden in hun eigen cocons. Nadat ze hun eieren gelegd hebben worden vrouwelijke motten doodgedrukt en worden hun lijven onder een microscoop gelegd en gecontroleerd op ziektes. Als een ziekte wordt gevonden, worden de eieren vernietigd. Mannelijke motten worden simpelweg weggegooid nadat ze gepaard hebben. Het is niet ongebruikelijk om vogels te zien pikken in zakken vol met mannelijke motten die buiten de zijdefabrieken achtergelaten worden.

Ook al kunnen wormen geen herkenbare angst tonen zoals mensen dat kunnen, iedereen die ooit heeft gezien hoe regenwormen schrikken wanneer hun donkere thuis wordt blootgelegd moet toegeven dat wormen gevoelig zijn. Ze produceren endorfine en hebben een lichamelijke reactie op pijn.

Er zijn ook berichten over het gebruik van kinderarbeid in de zijde industrie. Volgens de stichting Human Rights Watch, dat onderzoek heeft verricht naar de Indiase zijde industrie, worden kinderen – sommigen slechts 5 jaar oud – worden gedwongen om te werken in fabrieken en werkplaatsen die zijdedraden produceren. Sommigen moeten hun handen onderdompelen in kokend heet water wat ervoor zorgt dat hun handen rauw en beblaard raken. Kinderen die de zijde tot draden spoelen snijden zich vaak en de onbehandelde wonden kunnen geïnfecteerd raken.

Laat u niet misleiden door ‘Vredes-zijde’

Veel mensen die zich zorgen maken over de wreedheden die gepaard gaan met de reguliere zijdeproductie hebben zich gewend tot wreedheidvrije alternatieven genaamd “vredes-zijde” of “ahimsazijde“. Ook al beweren verkopers dat deze materialen zijn gemaakt van cocons waar de motten op natuurlijke wijze uit zijn gekomen, er bestaan geen certificeringsinstanties die kunnen garanderen dat deze standaarden worden nageleefd en er zijn berichtgevingen die aangeven dat conventionele zijde verkocht wordt als “vredes-zijde”.

Zelfs zijde producenten die de zijdewormen niet vergassen of koken kunnen leed veroorzaken door hen niet te voorzien van voldoende voedsel of hen vroegtijdig uit hun cocons te dwingen. De dierenwelzijnsorganisatie Beauty Without Cruelty – India aanschouwde hoe, een producent van dit soort zijde, vrouwelijke motten op een dienblad voor het leggen van eieren geladen werden terwijl mannelijke motten in een koelkast opgesloten werden, er af en toe uitgehaald werden om te paren om vervolgens weggegooid te worden wanneer ze niet meer in staat waren om te paren.

Wat u kunt doen

De enige echte wreedheidvrije opties zijn degene die niet gemaakt zijn van dieren. Gelukkig zijn er genoeg luxueuze materialen waarbij geen dieren worden gebruikt beschikbaar zoals nylon, polyester, Tencel, maagdenpalmvezels, zijde-katoen en rayon.