Dons: eenden en ganzen betalen de prijs

Dons – de zachte laag veren die zich het dichtst bij de huid van de vogel bevindt – wordt gebruikt om kleding en dekbedden van te maken. Maar achter dit zachte materiaal schuilt een harde waarheid, want de veren kunnen op gewelddadige wijze uit de lichamen van eenden en ganzen zijn gerukt terwijl de dieren nog leven.

De verschrikking van het levend plukken

Stelt u zich voor dat u opgetild wordt aan uw nek en dat uw haren uit uw hoofd worden gerukt zonder verdoving – misschien kunt u zich dan voorstellen hoe pijnlijk en kwellend het levend plukken is voor eenden en ganzen. De tegenstribbelende vogels worden op hardhandige wijze vastgehouden en hun veren worden zo hard uit het lichaam gerukt, dat de huid vaak wordt opengescheurd en gapende, bloederige wonden veroorzaakt. Haastige werknemers, die bekend staan als ‘rippers’, naaien de wonden dicht met naald en draad – en zonder verdoving. Sommige van de doodsbange dieren sterven aan deze beproefing.

Vogels verdienen beter

Vogels verdienen beterEenden en ganzen zijn zeer sociale dieren die het liefst in grote groepen leven – een groep ganzen of een groep eenden wordt ook wel een ‘snateer’ genoemd. Ganzen hebben een partner voor het leven en rouwen voor een lange tijd nadat hun partner overlijdt, terwijl eenden zeer propere dieren zijn en hun nest vrij houden van rotzooi. Beiden hebben uitstekende navigatievaardigheden en goede geheugens, wat goed te pas komt tijdens hun jaarlijkse migraties.

Geen dons meer

Alhoewel het meeste dons van ganzen en eenden verwijderd wordt tijdens het slachten, kunnen vogels in vermeerderingsbedrijven en vogels die gefokt worden voor vlees en foie gras iedere ses weken het traumatische plukken verduren, voordat ze uiteindelijk gedood worden. Maar waar het ook vandaan komt, dons is een product van dierenmishandeling.

Wat u kunt doen

Er is geen enkele manier om er achter te komen of het dons dat is gebruikt in de producten die u koopt, afkomstig is van levend geplukte vogels. De enige manier om uzelf te verzekeren dat geen enkel dier voor uw kleding of beddengoed heeft geleden, is door geen dons te kopen.

Dus koop alstublieft geen dons! Synthetische stoffen kunnen alle zachtheid en warmte bieden die u nodig hebt, zonder ook maar enige wreedheid. Outdoor bedrijven zoals The North Face bieden nu superieure, geavanceerde diervrije alternatieven en als extra bonus houden deze materialen u comfortabel in alle weersomstandigheden – in tegenstelling tot dons wat onbruikbaar raakt nadat het nat geworden is.

Veel mensen zijn zich niet bewust van het trauma dat eenden en ganzen moeten doorstaan voor dons. Dus deel deze informatie alstublieft met uw vrienden en familie, en moedig ook hen aan om geen dons te kopen.

Wist u dat?

  • Onderzoekers aan de Middlesex University in Groot-Brittannië geven aan dat eenden, net als mensen, regionale accenten hebben.
  • Babyeendjes en babygansjes worden vaak geplukt als ze slechts 10 weken oud zijn.
  • Het kopen van dons ondersteunt de wrede foie gras industrie, omdat veel fokkers extra geld verdienen aan de verkoop van veren voordat ze de dieren slachten.
  • Volgens een peiling van PETA US, kiest 80 procent van buitensportliefhebbers liever voor producten met synthetische voering, dan voor producten met dons.

 

BRONNEN

http://www.peta.org/issues/Animals-Used-for-Clothing/down-industry.aspx

http://www.peta.org/features/down-investigation.aspx

http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/hidden-lives-ducks-geese.aspx

http://www.huffingtonpost.com/2012/01/23/down-comforters-animal-cruelty_n_1224517.html