Leven met gezelschapsdieren

Met een gezelschapsdier samenleven, kan een echte verrijking zijn, maar het is ook een enorme verantwoordelijkheid en een grote betrokkenheid. Voordat u hals over kop gehecht raakt aan de liefde van een puppy (of kitten), zorg ervoor dat u bereid bent om voor een dier te zorgen en hen lief te hebben, in goede en in slechte tijden, voor zijn of haar hele leven – dat 15 jaar of langer kan duren.

Voordat u adopteert, zijn er veel vragen te overwegen. Zult u de tijd en geduld hebben om het dier dagelijks te laten bewegen en aandacht te geven? Bent u bereid te betalen voor voedsel, accessoires (zoals verzorgingsmateriaal, riemen, harnassen, slaapplek, etc.) en veterinaire zorg (inclusief sterilisatie of castratie, vaccinaties, vlooienbehandeling, ontwormen, jaarlijkse controle en spoedeisende hulp)? Zult u uw dieren binnenhouden en hen behandelen als een familielid?

Als u de tijd, geld, capaciteit en inzet hebt om een dier een leven lang een thuisplek te geven, is er geen betere plek om uw nieuwe beste vriend te vinden dan bij uw plaatselijke dierenasiel. Overal zitten dierenasielen vol met liefdevolle en zachtaardige dieren in alle vormen, maten, persoonlijkheden en leeftijden, die een thuisplek hard nodig hebben. Dierenasielwerknemers of -vrijwilligers zullen u waarschijnlijk kunnen helpen een dier te vinden dat goed bij uw bewegingsniveau, ervaring, persoonlijkheid en levensstijl past. Voor een nominale adoptievergoeding zal uw nieuwe vriend gesteriliseerd of gecastreerd, ontwormd en gevaccineerd naar huis komen.

Met zoveel prachtige dieren die in dierenasielen wachten op een thuisplek, is er geen enkele reden om een hond of kat te kopen bij een fokker of in een dierenwinkel. Elke nieuwe pup of kitten die is gefokt en verkocht door een fokker of in een dierenwinkel, neemt een thuisplek weg van een dier dat wacht in een dierenasiel. Dus adopteer alstublieft altijd, en zorg ervoor dat uw nieuwe vriend gesteriliseerd of gecastreerd wordt, om te voorkomen dat u bijdraagt aan het overbevolkingprobleem van dieren.

Verzorging van katten

Katten zijn voor alles afhankelijk van de mens – voedsel, schoon water, een schone kattenbak, veterinaire zorg, liefde en aandacht.

Door katten buiten te laten zwerven, lopen ze risico om aangevallen te worden door honden, aangereden te worden door een auto, blootgesteld te worden aan dodelijke ziekten zoals kattenaids en kattenleukemie, of fysieke wijze mishandeld of vergiftigd te worden door wrede buren die niet tolereren dat ze graven of zich ontlasten in hun bloembedden of op hun auto klimmen. Neem geen risico’s.

Bescherm katten door hen binnenshuis te houden en hen alleen aan de lijn met een kattenharnas buiten te laten, in een veilig afgeschermde ruimte, of in een tuin met veilig kattenhekwerk. Katten kunnen zich goed aanpassen aan een leven binnenshuis, als ze voldoende dagelijkse speeltijd hebben om zowel hun lichaam als hun behendige geest te trainen. Papieren zakken (zonder handgrepen), opgerolde proppen papier, gemotoriseerde ‘muizen’, laserpointers en ander interactief speelgoed zal het hart en de geest van uw kat sneller laten kloppen.

Niemand houdt ervan een vies toilet te gebruiken, dus maak de kattenbak van uw kat minstens twee keer per dag schoon. Elke kat die buiten de kattenbak plast, moet onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht om een urineweginfectie uit te sluiten, dat heel gebruikelijk is en pijnlijk en zelfs fataal kan zijn. Als er medisch niets mis is met uw kat, kan het zijn dat hij of zij ongelukkig is met de zuiverheid van de kattenbak (of het ontbreken daarvan), het type kattenbakkorrels dat wordt gebruikt, de locatie van de kattenbak of de kattenbak zelf. (Sommige katten hebben liever bedekte kattenbakken, terwijl anderen liever een open kattenbak hebben.)

Krabben is natuurlijk, gezond en belangrijk voor katten, dus biedt meerdere krabpalen aan, waaronder sisal katten ‘bomen’ en palen en kartonnen krabdozen. Strooi er wekelijks kattenkruid op om katten geïnteresseerd te houden, en vervang kartonnen inzetstukken wanneer ze slijten. Knip de nagels van uw kat elke twee weken – knip slechts de scherpe ‘haak’ aan het einde af – en plaats dubbelzijdige tape op de plekken waar u niet wilt dat uw kat krabt.

Zorg ervoor dat uw kat altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Katten moeten veel water drinken om pijnlijke infecties van de urinewegen te voorkomen (vooral als ze droogvoer eten), en ze zullen vaak niet drinken uit een vuile waterkom. Maak iedere dag de water- en voedselkommen schoon en geef katten twee keer per dag eten.

Een van de belangrijkste dingen die u voor uw kat kunt doen, is ervoor te zorgen dat hij of zij zo snel mogelijk wordt gecastreerd of gesteriliseerd. Sterilisatie en castratie voorkomen niet alleen dat ongewenste katjes worden geboren, het voorkomt ook kanker van de voortplantingsorganen en, indien uitgevoerd voordat de kat de geslachtsrijpe leeftijd bereikt (ongeveer 5 tot 6 maanden oud), kan het ook andere soorten kanker, zoals borst- en prostaatkanker, voorkomen.

Elke kat die lusteloos of ‘chagrijnig’ is, diarree heeft of regelmatig overgeeft, niet eet of ‘ongelukjes’ heeft buiten de kattenbak, moet onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht. Zelfs ‘kleine’ ziekten kunnen fataal blijken indien ze onbehandeld blijven, en regelmatige controles kunnen ziekten voorkomen of opsporen voordat het te laat is.

Verzorging voor honden

Honden zijn zeer sociale dieren – ze gedijen wanneer ze binnenshuis leven met hun menselijke ‘roedel’, met dagelijkse wandelingen en speeltijd en wanneer ze worden behandeld ze als leden van de familie.

Laat uw volwassen hond minstens vier keer per dag uit met behulp van een riem en een comfortabel harnas, en geef hem of haar de tijd om rond te neuzen. Als u werkt en niet naar huis kunt gaan tijdens de lunch, doe dan een beroep op de hulp van een buurman of een professionele hondenuitlaatservice. Puppy’s moeten minstens om de twee uur (of binnen een half uur na het eten of drinken) worden uitgelaten en naar dezelfde plek worden geleid als waar ze eerder hun behoeften hebben gedaan. Zorg ervoor dat u hen onmiddellijk prijst als ze op de juiste plek gaan!

Benchtraining is wreed en versnelt het proces van de zindelijkheidstraining niet. Puppy’s ontwikkelen geen volledige controle over de blaas voor de leeftijd van 6 maanden en zijn fysiek niet in staat het lang ‘op te houden’. Honden in een kooi opsluiten, berooft hen van basisbehoeften, inclusief de vrijheid om rond te lopen, de mogelijkheid om zelf hun behoeften te doen en het comfort van uitrekken. Opgesloten in een kooi, leren honden niet om goede beslissingen te nemen en beter te communiceren met hun omgeving; in plaats daarvan raken ze verveeld en proberen de tijd te doden. Ook kan het leiden tot ernstige gezondheids- en gedragsproblemen, zoals agressie, schuwheid, hyperactiviteit, depressie, verlatingsangst en spieratrofie.

Buiten geketend of opgesloten zitten, ver weg van hun familie, is voor honden de wreedste straf mogelijk. Door buitenshuis te moeten blijven, lijden honden aan intense eenzaamheid, gebrek aan beweging, blootstelling aan de elementen en eventueel misbruik van wrede voorbijgangers. Ze krijgen geen van de dingen die hun leven de moeite waard maakt, en velen worden schuw of zelfs agressief en gevaarlijk.

Diervriendelijke, interactieve training geeft honden meer vrijheid en een beter begrip van onze wereld. Mededogen, duidelijkheid en consistentie zijn de belangrijkste elementen van hondentraining. Een training hoort nooit te bestaan uit een activiteit of apparaat dat honden in gevaar brengt (bijvoorbeeld een elektrische schok, een slipketting of een slipketting met pinnen) of onnodige stress op hen legt. Train uw hond zelf, want u bent degene die zal moeten weten hoe u met hem of haar communiceert. Maar vraag hulp van een diervriendelijke hondentrainer indien nodig.

Honden castreren helpt de overbevolking van gezelschapsdieren te beperken. Het steriliseren van vrouwelijke honden vermindert de stress en het ongemak dat ze doorstaan tijdens periodes van loopsheid, elimineert het risico op baarmoederkanker en vermindert het risico op borstkanker. Castratie zorgt ervoor dat reuen veel minder zwerven of vechten en het voorkomt teelbalkanker. Breng altijd uw hond naar een dierenarts als er enig teken van ziekte of letsel is.

Honden zijn bijzonder kwetsbaar voor zonnesteek als ze tijdens warme temperaturen achtergelaten worden in een geparkeerde auto. Op een warme dag, zelfs met de ramen enigszins open, kan de temperatuur in een geparkeerde auto in enkele minuten oplopen tot 70 graden Celsius of hoger. Parkeren in de schaduw houdt een voertuig niet koel genoeg om het veilig te maken, en water in het voertuig achterlaten zal niet voldoende zijn om de hond koel te houden. Dus als het ook maar een beetje warm buiten is, laat een dier dan nooit achter in een geparkeerde auto, voor hoe lang dan ook. Temperaturen in het laadruim van vliegtuigen kunnen ook zeer warm of koud worden, en talloze dieren sterven, raken gewond of worden vermist op commerciële vluchten ieder jaar. Honden die te groot zijn om in de vliegtuigcabine toegestaan te worden, zijn het veiligst als u hen thuis laat met een vertrouwde verzorger.

Zorgen voor andere gezelschapsdieren

Elk diersoort heeft unieke en complexe behoeften. Indien u een ander dier dan een kat of een hond hebt geadopteerd of overweegt te adopteren, informeer uzelf dan alstublieft over de betreffende diersoort om ervoor te zorgen dat u een geschikte thuisplek biedt. Besteed speciale aandacht aan de behoeften van het dier voor ruimte, gezelschap, stimulatie, lichaamsbeweging, voeding, hygiëne en mogelijkheden om natuurlijk gedrag te vertonen. Exotische dieren en wilde dieren hebben de neiging om weg te kwijnen in gevangenschap en mogen nooit als ‘huisdieren’ worden gehouden.