Dieren in het circus: Eerste rang zitplaatsen voor een spektakel van wreedheid

Dieren willen niet op fietsen rijden, op hun hoofden staan, balanceren op een bal of door een ring met vuur springen. Olifanten, grote katten, apen en andere dieren die gebruikt worden in het circus voeren trucjes uit omdat ze geen andere keuze hebben.

Als het circuspubliek bekend was met de waarheid over het geweld en leed dat achter de schermen plaatsvindt, zouden ze deze shows alles behalve vermakelijk vinden.

Onderwerping door geslagen te worden

Trainers gaan vaak heel ver om dieren stunts te laten doen in de arena. Ze slaan olifanten met ‘bullhooks’ en geven ze schokken met elektrische prikstokken. Ze slaan grote katten met stokken en trekken ze in het rond aan zware kettingen om hun nek. Ze houden beren in bedwang met een strakke halsband en een muilkorf en takelen ze toe met lange palen. Ze schoppen chimpansees en slaan hen met rijzwepen.

Vaak begint het barbaarse regime van fysieke bestraffing als het dier nog een baby is. Baby olifanten worden bij hun moeder weg getrokken als ze slechts 18 tot 24 maanden oud zijn, zodat ze mentaal gebroken kunnen worden in voorbereiding op een leven vol mishandeling.

Een leven van opsluiting

Dieren in het circus zijn vaak uit het wild gehaald en tot slaaf gemaakt – met als enige doel “vermaak”. Ze zijn veroordeeld tot een droevig en frustrerend bestaan, elke dag van hun leven opgesloten, vaak in kleine en vieze kooien.

Olifanten lopen bijvoorbeeld lange afstanden, zwemmen, ontdekken, spelen en hebben complexe sociale relaties in het wild. Maar in het circus, vastgeketend in een tent of opgesloten in eenzame betonnen hokken, wordt hen alles ontboden dat natuurlijk en belangrijk voor hen is.

De meeste grote katten leven in hun natuurlijke habitat in grote gebieden, dus wanneer ze leven in gevangenschap, vertonen ze vaak stereotypisch gedrag, zoals constant heen en weer stappen.

Zoals de British Veterinary Association (Britse Veterinaire Vereniging) heeft gezegd, “In een reizend circus kan er niet aan de welzijnsbehoeftes van niet-gedomesticeerde, wilde dieren voldaan worden, in het bijzonder op het gebied van accommodatie en de mogelijkheid om normaal gedrag te vertonen”. In andere woorden, dieren die gedwongen worden om op te treden zullen altijd lijden – de enige humane optie is om ze geheel uit het circus te weren.

De situatie in Nederland en de rest van de wereld

Het gebruiken van wilde dieren in het circus is verboden in Nederland sinds september 2015. Maar in de rest van de wereld is deze wrede show nog steeds gaande. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar beruchte olifant mishandelaars zoals Ringling Bros. gevestigd zijn, en wreedheden die zijn vastgelegd in Indiase circussen laten zien hoe dieren gek worden gemaakt door opsluiting en vast worden gehouden in roestige kooien zonder de beschikking te hebben over voedsel of water.

Wat u kunt doen

Bezoek alleen circussen zonder dieren zoals het wereldberoemde Cirque du Soleil, waar u zich kunt verwonderen over de capriolen van clowns en acrobaten die gekozen hebben om entertainers te worden – veel leuker dan het bekijken van droevige dieren die tegen hun zin gedwongen worden om op te treden.

FEITJES

  • Oostenrijk, Bolivia, Finland, Singapore en Zweden hebben allen een verbod ingevoerd op optredens met wilde dieren in het circus.
  • Circussen zijn een gevaar voor zowel het publiek als dieren. Sinds 1990, heeft PETA US 65 menselijke doden en meer dan 130 verwondingen geregistreerd die veroorzaakt waren door razende opgesloten olifanten.