Legkippen: moeders, geen machines

Kippen zijn nieuwsgierige en intelligente dieren: volgens wetenschappers zijn ze in sommige opzichten slimmer dan katten, honden en zelfs bepaalde primaten. In de natuur leven ze in grote sociale groepen met complexe hiërarchieën (genaamd een ‘pikorde’) die hun verschillende persoonlijkheden weerspiegelen. Maar omdat mensen eieren lekker vinden, brengen miljoenen van deze vogels hun hele leven door in krappe kooien, nooit in staat om hun vleugels te strekken, frisse lucht in te ademen of de zon op hun rug te voelen. Ze worden gedwongen iedere dag eieren te leggen, tot ze uitgeput naar hun dood worden gestuurd.

Overvolle kooien, gebroken kippen

Er zijn ongeveer 46 miljoen legkippen in Nederland die gezamenlijk 10,2 miljard eieren per jaar leggen. Ze worden gehouden in overvolle legbatterij-achtige kooien, de zogenaamde ‘verrijkte kooi’, of ‘koloniehuisvestiging’. In een verrijkte kooi heeft een kip net iets meer leefruimte dan de grootte van een A4-vel papier, waarin ze nauwelijks haar vleugels kan strekken. Sinds 2008 mogen verrijkte kooien niet meer worden gebouwd, maar bedrijven die toen al met verrijkte kooien werkten, mogen dat blijven doen tot 2021. Daarna mogen kooikippen alleen nog in ‘koloniekooien’ worden gehouden, waar de dieren iets meer leefruimte hebben dan in een verrijkte kooi – maar dat is nog steeds minder dan twee A4-velletjes.

Het bestaan van deze vogels is een levende hel. De legkippen lijden vaak aan gebroken botten en osteoporose, en ziekte verspreidt zich ongebreideld in de smerige en overvolle stallen. Veel kippen sterven, en de overlevenden zijn vaak gedwongen te leven met de rottende lichamen van hun dode lotgenoten.

Mannelijke kuikentjes – afgedankt en gedood op hun eerste levensdag

Omdat legkippen niet meteen worden gedood, geloven sommige mensen dat het eten van eieren diervriendelijker is dan het eten van vlees. Maar vergeet niet het lot van 50 procent van de kuikens die in de eierindustrie worden geboren: omdat mannelijke kuikens geen eieren kunnen leggen en ze niet gefokt zijn om overmatig hard te groeien voor de productie van vlees, worden ze beschouwd als nutteloos en letterlijk weggegooid. Ze zien een gruwelijke dood tegemoet: ze worden ofwel gedood met koolzuurgas, of gegooid in een hoge snelheid vleesmolen, genaamd ‘hakselaar’, terwijl ze nog in leven zijn. In Nederland worden per jaar ongeveer 40 miljoen ‘eendagshaantjes’ gedood.

Ter dood veroordeeld

Hun moeders en zussen zijn nauwelijks beter af. Hoewel kippen voor meer dan een decennium kunnen leven, kunnen legkippen die voor hun eieren worden gehouden slechts ongeveer twee jaar intensief eieren leggen. Wanneer de productie begint af te nemen, worden ze afgevoerd en gedood. Nadat ze in kleine kratten zijn gepropt, verduren ze een schrijnende reis naar het slachthuis. Eenmaal daar aangekomen, worden ze met hun poten aan een haak gehangen en wordt hun hals doorgesneden (soms terwijl ze nog bij bewustzijn zijn). Hun lichaam eindigt als ‘laag-kwaliteits’ vlees, zoals hondenvoer.

De bedrieglijkheid van ‘scharrel’

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent ‘scharrel’ niet vrij van wreedheid. In veel scharrelhouderijsystemen worden duizenden legkippen nog steeds in stallen samengepropt zonder enige toegang tot de buitenwereld – een groot verschil met hun natuurlijke leefomgeving. Welzijnsnormen laten veel te wensen over en scharrelkippen schijnen zelfs een hoger sterftecijfer te hebben, dan degenen zonder het ‘scharrel’ label.

Uiteindelijk worden deze dieren nog steeds behandeld als niets meer dan eierleggende machines en leiden ze stressvolle en oncomfortabele levens, alvorens te worden gedood in dezelfde slachthuizen als conventioneel gefokte kippen. We kunnen er niet omheen – de enige manier om kippen te helpen, is door volledig te stoppen met het eten van hun eieren en hun vlees.

Hoe eieren schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid

Eieren bevatten extreem veel cholesterol en verzadigd vet, dat uw bloedvaten kan verstoppen en kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het eten van vetrijke voedingsmiddelen zoals eieren, verhoogt ook het risico op obesitas.

Daarnaast zijn eieren een veel voorkomende oorzaak van salmonella en andere vormen van voedselvergiftiging, en worden ze vaak gekoppeld aan gezondheidsbedreigingen, van giftige dioxines tot listeria – niet verwonderlijk, als je denkt aan de vreselijk ongezonde omstandigheden in de vee-industrie.

Een andere bezorgdheid over de gezondheid, is het gebruik van antibiotica in de eierindustrie. Het volproppen van kippen met grote doseringen antibiotica, wordt gezien als veroorzaker van gevaarlijke resistente menselijke infecties, zoals E. coli en MRSA.

Wat u kunt doen

Het is gemakkelijk om de harteloze wreedheid van de eierindustrie de rug toe te keren – door simpelweg te stoppen met het eten van eieren! Het is het diervriendelijkste dat u voor kippen kunt doen, en het is ook nog eens een grote stap voor uw gezondheid. Er zijn tal van heerlijke vervangers: probeer een smakelijke tofu scramble voor ontbijt, en gebruik bananen, appelmoes, gemalen lijnzaad, bakpoeder, of zelfs frisdrank als vervangers voor eieren in koekjes en taarten.

Laat zien dat u serieus bent over het helpen van kippen en leg de Veggie Eed af – vertel het vervolgens aan uw vrienden en overtuig hen om uw voorbeeld te volgen!

FEITEN

  • Een kip begint met haar kuikens te communiceren nog voordat ze uitkomen, door naar hen te kakelen terwijl ze op de eieren zit.
  • Kippen begrijpen oorzaak-gevolg relaties en ook dat voorwerpen nog steeds bestaan, zelfs nadat ze aan het oog zijn onttrokken. In dit opzicht zijn ze cognitief geavanceerder dan kleine menselijke kinderen.
  • Een groot ei bevat meer dan 200 milligram cholesterol.
  • Elk jaar lopen 37.000 mensen in Nederland salmonello op.
  • Nieuwe EU-wetgeving in 2012 veranderde het soort van kooi waarin kippen kunnen worden gehouden, maar de fundamentele kwestie over de ernstige overvolle omstandigheden werd niet aangepakt. De nieuwe ‘verrijkte’ legbatterijkooien geven legkippen slechts 9 procent meer leefruimte.