Nieuw onderzoek: Schapen in het Verenigd Koninkrijk geslagen, getrapt, gesneden en gedood voor wol

Een verontrustend ooggetuigenonderzoek van PETA Azië naar de wolindustrie in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat werknemers schapen slaan, schoppen, verminken en rondgooien en op ze gaan staan.

Werknemers gingen bij paniekerige schapen op de nek staan

De ooggetuige zag mishandeling bij elk van de 25 veeschuren in Engeland die door twee scheerbedrijven aangedaan werden. Toen de schapen in paniek raakten terwijl ze tegen de grond werden gehouden, stampten de scheerders op hun koppen en nekken en gingen ze erop staan, knepen ze hun keel dicht en schopten ze hen in de buik. Ze gooiden de weerloze en bange dieren rond, verdraaiden hun nekken en ledematen en sloegen hun koppen en lichamen tegen de harde houten vloeren.

Scheerders gaven deze zachtaardige dieren ook met veel geweld stoten in het gezicht en sloegen hen voor de kop en staken hen met tondeuses.

Clive Philips, hoogleraar dierenwelzijn aan de Universiteit van Queensland, zegt:

“Schapen van grote hoogte gooien … terwijl ze in een staat van extreme angst verkeren leidt hoogstwaarschijnlijk tot letsel, gebroken botten, gebroken nekken, etc. … Zo’n ervaring veroorzaakt zonder twijfel leed bij het schaap. [Deze acties zijn] met opzet uitgevoerd en duurden langer dan slechts kortstondig.”

Gapende wonden gehecht zonder pijnverlichting

Werknemers dienden schapen geen pijnverlichting toe alvorens met een naald – die niet in het zicht van de ooggetuige steriel gemaakt werd – in hun huid te steken en te proberen gapende open wonden te hechten die waren veroorzaakt door onvoorzichtig scheren. Sommige dieren leden naar verluid aan mastitis – een pijnlijke melkklierontsteking – baarmoederverzakking en bloederige hoeven. De ooggetuige zag geen aanwijzingen dat gewonde of zieke schapen diergeneeskundige zorg ontvingen.

Volgens Donald Maurice Broom, hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit van Cambridge, veroorzaken het hechten van een wond zonder verdoving en het rondgooien van schapen in dusverre mate pijn en leed bij de dieren dat dit in strijd is met de richtlijnen voor rechtmatig handelen van de Wereldorganisatie voor diergezondheid en andere internationale instanties.

Schapen stervend achtergelaten

Een veehouder sleepte twee schapen die niet in staat waren te lopen een schuur in en liet hen achter zonder enige diergeneeskundige zorg. Ze stierven uiteindelijk. Een aantal andere dieren stierf tijdens het scheren aan een aandoening die een veehouder omschreef als een ‘hartaanval’.

Hoogleraar neurologie en dierengedrag Lesley Rogers van de Universiteit van New England zegt:

“Schapen zijn kuddedieren en het is bekend dat ze lijden als ze andere schapen zien lijden. Het is erg inhumaan om schapen die lijden simpelweg dood te laten gaan zonder ze enige hulp te bieden.”

Dit is standaard in de wolindustrie

PETA heeft al wijdverbreide wreedheid in scheerschuren in Australië en Zuid-Amerika blootgelegd. Het onderzoek van PETA Azië toont aan dat deze wreedheid ook in het Verenigd Koninkrijk plaatsvindt.

Het beste dat je voor schapen kunt doen is geen wol kopen. Het is heel eenvoudig om de labels te controleren voor je kleding en andere artikelen koopt. Als het wasmerkje ‘wol’ vermeldt, laat het artikel dan in het schap liggen en ga op zoek naar een diervriendelijk alternatief. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Deel deze schokkende beelden alsjeblieft om te helpen meer mensen de ogen te openen voor de waarheid achter de wolproductie.