Procter & Gamble stopt met dassenhaarscheerkwasten nadat gruwelijke wreedheden zijn blootgelegd

Geplaatst op door Debra Wolford

Nadat PETA Azië het gruwelijke onderzoek naar de Chinese dassenborstelindustrie publiceerde, stopte Procter & Gamble onmiddellijk met het gebruik van dassenhaar in scheerkwasten en beloofde het bedrijf uitsluitend diervriendelijke synthetische haren te gebruiken.

De consumptiegoederengigant zei zeer verontrust te zijn om kennis te nemen van deze vreselijke praktijken en gelooft dat het bedrijf “een rol kan spelen bij het stoppen [ervan]”. Zodoende besloot het om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van dassenhaar voor het merk The Art of Shaving.

De ooggetuigenreportage  – de eerste in zijn soort – onthulde dat er illegaal in het wild word gejaagd op ‘beschermde’ dassen met behulp van valstrikken en andere wrede methoden en dat anderen werden gefokt en opgesloten op fokkerijen voordat ze met geweld werden gedood. Hun vacht wordt vaak gebruikt voor kwasten en borstels voor schilderen, make-up en scheren die door verschillende bedrijven worden verkocht.

Er was te zien dat werknemers schreeuwende dassen op de kop sloegen met alles wat maar binnen handbereik was, inclusief een stoelpoot, voordat ze hun de keel doorsneden. Ooggetuigen legden vast dat één dier nog een volle minuut bleef bewegen nadat zijn of haar keel was doorgesneden en dat een ander een voet miste. De eigenaar van de fokkerij suggereerde dat dit was gebeurd tijdens een gevecht met een andere das die dichtbij in een kooi zat opgesloten. Dieren werden op de fokkerijen gehouden in kleine draadkooien die werden blootgesteld aan de weerselementen, en de stressvolle omstandigheden leidden vaak tot verwondingen en ernstige psychische stoornissen.

Dassen zijn zeer sociale dieren die van nature uitgebreide ondergrondse holtesystemen bouwen, waarvan sommige al eeuwen oud zijn en bewoond zijn door vele generaties van dezelfde dassenclan. Het zijn schone dieren die gescheiden kamers hebben om te slapen en te bevallen, evenals aangewezen gebieden in de open lucht om hun behoefte te doen. Het wrede slachten van deze dieren is zeer onmenselijk en niet te rechtvaardigen.

Wat je kunt doen

Help alsjeblieft het onnodige leed van dassen te beëindigen door alleen kwasten en borstels te kopen die gemaakt zijn van hoogwaardige synthetische haren. Deze zijn diervriendelijk en in veel opzichten beter dan hun tegenhangers van dierenhaar. Bekijk EcoTools, The Body Shop en Kat Von D, die allemaal dit soort alternatieven bieden. Je kunt hier de volledige lijst van diervriendelijke make-upborstels bekijken.