BAANBREKENDE ONTHULLING: zwanger schaap dat leed aan vaginale verzakking werd alsnog gesneden

PETA en onze internationale zusterorganisaties hebben op 116 schapenhouderijen in zes landen op vier continenten gruwelijke mishandeling aan het licht gebracht, maar de wolindustrie is niet veranderd. Nu onthult PETA’s nieuwste videoreportage over een Australische scheerploeg meer van hetzelfde: dat schapen nog steeds op gewelddadige wijze worden geschopt, geslagen en achtergelaten met gapende, bloedige wonden na gehaast, ruw geschoren te zijn.

Urban Outfitters Inc. merken Anthropologie, Free People en Urban Outfitters verkopen allemaal wol uit Australië, en ze moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun rol in het ondersteunen van de wrede wolindustrie.

Hoe vaak moeten PETA en haar zusterorganisaties onderzoekers naar Australië sturen om extreme mishandeling aan het licht te brengen voordat Urban Outfitters en consumenten zich realiseren dat wol niet ‘maar een knipbeurt’ is? Zo wordt wollen kleding gemaakt, en als je wol verkoopt of draagt, is dit wat je ondersteunt.

Paniekerige schapen geslagen en tegen de vloer gedrukt

In PETA’s meest recente reportage heeft een onderzoeker de omstandigheden in Victoria, Australië, vastgelegd – waaruit eens te meer blijkt dat wrede praktijken gebruikelijk zijn in de wolindustrie. Scheerders schopten schapen in de buik en rug, sloegen ze in het gezicht en stonden zelfs op de nek van een schaap terwijl ze in angst met haar poten trapte. Arbeiders spraken over andere scheerders die een poot van een lam hadden gebroken, schapen hadden opengesneden en ze in de ogen hadden gestoken. Een scheerder die nog steeds in dienst was van de ploeg zou een oor van een schaap uit woede hebben afgebeten.

Zwanger, lijdend aan een vaginale verzakking, maar alsnog opengesneden

In scheerloodsen racen arbeiders tegen de klok omdat ze naar gelang de hoeveelheid wol worden betaald, niet per uur. Door het overhaaste, agressieve scheren blijven veel schapen bloedend en met sneeën achter. De onderzoeker zag scheerders lange stroken huid afsnijden. Een schaap kreeg geen pijnstillers toen een scheerder probeerde haar gapende wond te hechten met een naald die bot bleek te zijn.

Een ander schaap was waarschijnlijk aan het bevallen toen een scheerder in haar vaginale verzwakking – ter grootte van een meloen – sneed met zijn scherpe metalen tondeuse. Toen hij klaar was met haar, gebruikte hij haar eigen wol om haar bloed van de vloer te vegen. De werker zei dat de ‘spanning’ van het scheren bijdroeg aan de verzakking. De onderzoeker nam het schaap mee naar een dierenarts, die vaststelde dat ze met moeite een doodgeboren lammetje probeerde te baren en dat haar baarmoeder ernstig gescheurd was. Ze werd geëuthanaseerd om een einde te maken aan haar lijden.

Vlees van het achterste van lammeren snijden terwijl ze van doodsangst spartelen en schreeuwen

De schapen die de onderzoeker documenteerde werden onderworpen aan ‘mulesing’, een ruwe ingreep waarbij werknemers met een schaar – en meestal zonder pijnstilling – stukken vlees van het achterste van de dieren afsnijden om problemen aan te pakken die worden veroorzaakt door het fokken van schapen om een grote hoeveelheid wol te produceren.

Toen PETA deze gruwelijke procedure voor het eerst aan het licht bracht, leidde dit tot internationale verontwaardiging. Mulesing werd verboden in Nieuw-Zeeland, en de Australische vertegenwoordigers van de wolindustrie beloofden het tegen 2010 af te schaffen, maar meer dan tien jaar later blijven ze intern kibbelen en worden de meeste lammeren in Australië nog steeds onderworpen aan deze afschuwelijke verminking.

Patty Mark

Deze foto is geen deel van de nieuwe onthulling.

Help dit alsjeblieft te stoppen!

Draag je nog steeds hun wol? Als dat zo is, stop dan alsjeblieft. Schapen zijn zachtaardige dieren die zich meer dan twee jaar lang zo’n 50 gezichten kunnen herinneren, en ze verdienen het niet om pijn gedaan en uitgebuit te worden voor onze kleding. De tijd om je garderobe en je huis van wol te ontdoen is aangebroken. We kunnen helpen een einde te maken aan het lijden van schapen door te weigeren iets van wol te kopen en alleen te kiezen voor diervrije alternatieven, zoals acryl, bamboe, katoen, hennep, modal, polyester, rayon, TENCEL® en viscose.

Neem alsjeblieft ook even de tijd om via onze zusterorganisatie PETA UK Urban Outfitters te vragen om wol en alle materialen van dierlijke oorsprong te dumpen. Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond dat schapenmishandeling in de wolindustrie alomtegenwoordig is, en we moeten het bedrijf ter verantwoording roepen voor het ondersteunen van dergelijke wreedheid.