In beeld: jaren van protest tegen het stierenrennen

Er worden elk jaar vijftig stieren gedood tijdens het San Fermín-festival in Spanje.

Bezoekers aan het stierenrennen zijn zich wellicht niet bewust van het feit dat elk van de doodsbange dieren die ze door de keienstraten jagen, een paar dagen later zal sterven door in een stierengevecht te worden doodgestoken.

De afgelopen jaren hebben activisten van PETA’s zusterorganisaties en de Spaanse groep AnimaNaturalis spraakmakende protesten georganiseerd in Pamplona, waarmee activisten de aandacht hebben gevestigd op de ernstige wreedheid van het stierenrennen en de daaropvolgende stierengevechten.

;


2018: Activisten voeren opvallend protest voor aanvang van het stierenrennen

Meer dan 100 activisten op het ritme van trommels richting het Plaza Consistorial in Pamplona, Spanje, met borden met daarop de tekst: “Stop de bloedige stierengevechten.” De aanhangers van de PETA-zusterorganisaties en de Spaanse dierenbeschermingsgroep AnimaNaturalis – de helft als ‘hardlopers’ en de helft als ‘stieren’ – schoten bloedrode lichtkogels de lucht in om op te roepen een einde te maken aan de jaarlijkse marteling en het doden van stieren in de stad tijdens het afschuwelijk wrede stierenrennenevenement van het San Fermín-festival.


2017: PETA-activisten vullen hemel met ‘bloed’

Ongeveer 100 activisten verzamelden zich in het centrum van Pamplona. De tekst ‘Stop stierengevechten’ was met zwarte verf op hun bijna naakte lichamen geschreven. De activisten braken imitatiebanderillas gevuld met poedervormige rode verf boven hun hoofd en vulden de lucht met een wolk van ‘bloed’. Terwijl het ‘bloed’ neerdaalde, hielden ze borden in het Engels en het Spaans omhoog met daarop een herinnering voor festivalgangers: ‘Stieren sterven een bloedige dood in Pamplona’.

 


2016: massa-‘bloedbad’ op het stadsplein van Pamplona

Tientallen mensen van over de hele wereld namen deel aan het ‘bloedige’ protest en de burgemeester van Pamplona sprak zijn steun uit voor anti-stierenvechtenactivisten. Wat een verschil met 2004, toen een voormalig burgemeester PETA Europa’s verzoek om toestemming voor het uitvoeren van een vreedzaam protest afkeurde!


2015: de straten rood doen kleuren

Naakte activisten van over de hele wereld, waaronder Nederland, creëerden een ‘rivier van bloed’ die uit de arena van Pamplona vloeide.


2014: “Jij rent. Stieren sterven”, zeggen met bloed besmeurde ‘Magere Heinen’

In 2014 brachten deze ‘dodenrenners’ met hun gezichten geschminkt als Magere Hein, ‘bloed’ aan hun handen en borden met de tekst: “Jij rent. Stieren sterven” een ontnuchterende boodschap over aan iedereen die twijfelde over de wreedheid die voorkomt op het jaarlijkse San Fermín-festival.


2013: 48 activisten in doodskisten rouwen om 48 vermoorde stieren

Terwijl de stierenvechtlobby probeerde wettelijke bescherming te krijgen voor zijn bloedige ‘sport’, poseerden 48 bijna naakte activisten in zwarte ‘doodskisten’ op het stadsplein van Pamplona om de 48 stieren te vertegenwoordigen die later in de arena van de stad zouden worden doodgestoken.


2012: bijna naakte, gebodypainte activisten van over de hele wereld komen samen in Pamplona

Voor het protest van 2012 lagen gebodypainte activisten buiten de residentie van de burgemeester en beeldden ze in gigantische letters ‘Stop Bullfights’ (Stop stierengevechten) uit.


2011: meer dan 100 bijna naakte gebodypainte activisten verzamelen zich in Pamplona

De activisten keerden in 2011 terug. Naast het creëren van een verbluffend live-tableau van een stier verspreidden activisten folders in het Engels, Duits, Japans en Spaans om toeristen aan te moedigen wrede stierengevechten de rug toe te keren.


2010: een gigantische stier

Bijna 100 activisten ontkleedden zich tot hun ondergoed, lieten hun lichamen beschilderen en gingen vervolgens op de grond liggen om de vorm van een gigantische stier te vormen op het stadsplein van Pamplona.


2009: meer dan 200 mensen van over de hele wereld nemen deel

Volgens een enquête uit 2009 toonde 76 procent van de Spanjaarden geen interesse in het bijwonen of steunen van stierengevechten, en de tegenstand tegen deze wrede spektakels blijft stijgen. Bij onze demonstratie dat jaar lagen mensen van over de hele wereld weer naakt en ‘bebloed’ op de grond en leken banderillas (speren) uit hun rug te steken.


2008: een nieuwe aanpak

2008 bracht een nieuwe richting met zich mee: dit jaar lagen medelevende mensen uit binnen- en buitenland voor het eerst naakt en ‘bebloed’ op de grond, ‘doorboord’ met banderillas.


2007: het zesde jaarlijkse Naaktemensenrennen is het meest feestelijke evenement tot dan toe

Mensen uit 30 verschillende landen kwamen samen bij PETA Europe’s zesde jaarlijkse Naaktemensenrennen. Met alleen plastic hoorns op, onderbroeken aan met het Naaktemensenrennenlogo en rode sjaals om toonden de medelevende feestvierders aan Pamplona hoeveel plezier ze konden hebben zonder een haar op het hoofd van een stier te krenken.


2006: het vijfde jaarlijkse Naaktemensenrennen

In 2006 liepen meer dan 1.000 naakte mensen door de straten van Pamplona voor het evenement. Het was een geweldig feest – een echte fiesta – compleet met muzikanten en dans.


2005: het vierde jaarlijkse Naaktemensenrennen

Zeshonderd mensen van over de hele wereld namen deel aan het vierde jaarlijkse Naaktemensenrennen. Ze droegen rode sjaals, nep-stierenhoorns, bodypaint en verder weinig. Het evenement kreeg internationale media-aandacht.


2004: meer dan 350 hardlopers komen naar Pamplona

Hoewel de burgemeester van Pamplona het verzoek van PETA Europe om een vergunning om te protesteren in 2004 afwees, liet de regionale regering het evenement doorgaan, op voorwaarde dat de deelnemers hun – ahum – edele delen bedekten.


2003: het Naaktemensenrennen is een groot succes

Het tweede jaarlijkse Naaktemensenrennen was zes keer groter dan het eerste evenement: 150 activisten trokken door de straten van Pamplona, waar ze werden opgewacht door oproerpolitie! De agenten blokkeerden de naakte ‘hardlopers’ om te voorkomen dat ze door de straten zouden rennen, maar dat weerhield de toeschouwers er niet van om de kreten van ‘Stop de bloedige stierengevechten’ te horen.


2002: een nieuwe traditie is geboren in Pamplona

Het Naakte Stierenrennen begon in Pamplona toen 25 naakte mensen door de kronkelende straten streakten.

 


Het stierenvechten is een misselijkmakende traditie die verantwoordelijk is voor de massamoord op ongeveer 250.000 stieren per jaar. Help ons om deze wrede vorm van amusement te stoppen – want martelen is geen cultuur.

In heel Spanje ondernemen mensen actie tegen stierengevechten. Meer dan 100 gemeenten hebben het gruwelijke spektakel tot nu toe verboden, maar dat is niet genoeg. Het wordt tijd dat de Spaanse regering een einde maakt aan de mishandeling.

Onderteken onze petitie waarmee we de premier van Spanje verzoeken om een nationaal verbod op stierengevechten en stierenrennen in te voeren.