Het is gelukt! Europees burgerinitiatief gevalideerd met 1.2 miljoen handtekeningen

Geplaatst op door Christian Coleshaw

Voor mekaar! Het Europees burgerinitiatief (EBI) ‘Save Cruelty Free Cosmetics –Commit to a Europe Without Animal Testing’ heeft aan de vereiste om 1 miljoen gevalideerde handtekeningen te verzamelen voldaan – met meer dan 1.2 miljoen steunbetuigingen van Europese burgers.

Geen enkel ander EBI heeft ooit zoveel steun gekregen in zoveel verschillende landen! Om succesvol te zijn, moet een EBI minstens 1 miljoen gevalideerde handtekeningen verzamelen en een minimumdoelstelling halen in minstens zeven verschillende EU-landen. Dit EBI haalde de minimumdoelstelling in een recordaantal van 22 verschillende landen, waaruit blijkt dat er in heel Europa steun is voor het beëindigen van dierproeven. Slechts negen van de in totaal 97 geregistreerde EBI’s hebben de valideringsfase afgerond.

Dit is een prachtige prestatie. Dank aan iedereen die het initiatief heeft ondertekend, het heeft gedeeld met vrienden en ons heeft geholpen een stap dichter bij het beëindigen van wrede dierproeven te komen!

Het EBI uitgelegd

Aangezien in de EU jaarlijks meer dan 10 miljoen dieren lijden in experimenten en er sneller dan ooit nieuwe dierproefvrije technologieën worden ontwikkeld, is de tijd voor verandering aangebroken.

Het EBI roept op tot versterking van het EU-verbod op dierproeven voor cosmetica-ingrediënten, de overgang naar dierproefvrije methoden voor chemische veiligheidstests en een plan om alle dierproeven geleidelijk af te schaffen.

De volgende stappen

De Europese Commissie zal nu bijeenkomen met PETA en andere campagnevoerders om de bezorgdheid van burgers weg te nemen. Het initiatief krijgt ook een openbare hoorzitting in het Europees Parlement voordat de Commissie formeel reageert.

De dagen dat cosmetica-ingrediënten door de keel van weerloze dieren worden geduwd, dat zij opzettelijk worden besmet met slopende ziekten of dat er gaten in hun schedels worden geboord, moet voorbij zijn – een radicale herbezinning op EU-niveau is nodig om de overgang naar dierproefvrije wetenschap te ondersteunen.

Sterke publieke steun

Het EBI werd in augustus 2021 gelanceerd door PETA, Cruelty Free Europe, Eurogroup for Animals, de European Coalition to End Animal Experiments en Humane Society International/Europe, met steun van de wereldwijde beautygiganten Dove en The Body Shop. De internationale campagne is actief gepromoot door een coalitie van groepen en campagnevoerders uit alle hoeken van Europa.

Ook honderden beroemdheden steunden de campagne, waaronder Sir Paul McCartney, Ricky Gervais, de Finse heavymetalband Lordi, de Italiaanse zanger Red Canzian, de Franse journalist Hugo Clément en acteur Evanna Lynch.

Unilever, een door PETA US erkend bedrijf dat zich inzet voor verandering in de regelgeving, en zijn 28 door PETA US goedgekeurde merken – waaronder TRESemmé en Simple – sloten zich aan bij de strijd, evenals Lush, Herbal Essences en Aussie Hair.

Ook verschillende leden van het Europees Parlement (MEPs) hebben hun steun uitgesproken:

Dit Europees burgerinitiatief geeft een krachtige ruggesteun aan de eis van het Europees Parlement om dierproeven definitief uit te faseren. Met de stemmen van de burgers hier nog aan toegevoegd kan de Commissie de luide oproepen om de transitie naar niet-dierlijke wetenschap te versnellen, niet meer negeren.

– Tilly Metz, MEP, Greens-European Free Alliance

Met de dreiging die de chemicaliënstrategie oplevert voor dieren in laboratoria, kan dit burgerinitiatief niet op een beter moment komen. Vanaf vandaag zouden er geen aanvullende dierproeven meer moeten worden aangevraagd om hiaten in informatie over chemicaliën op te vullen. We moeten overgaan op veiligere en meer humane veiligheidsevaluaties van chemicaliën

– Sirpa Pietikäinen, MEP, European People’s Party

De boodschap van de burgers was nog nooit zó duidelijk en zo in lijn met de stemmen van wetenschappers, de industrie, niet-gouvernementele organisaties en politici. Iedereen begrijpt dat een plan om experimenten op dieren uit te faseren een win-win situatie is voor mensen, andere dieren en het milieu. Nu zou de Commissie moeten luisteren naar de burgers en het waarmaken.

– Anja Hazekamp, MEP, Linkse Fractie

Europese burgers vragen al lang om dierproefvrije cosmetica. Dit Europees burgerinitiatief is nog eens een aanmaning aan de Commissie dat EU-burgers niet accepteren dat gaten in de wetgeving niet worden gedicht om alle dierproeven voor cosmetica te stoppen

– Niels Fuglsang, Progressive Alliance of Socialists and Democrats

Dieren in EU-laboratoria helpen

Dit EBI wil verandering brengen in de status quo, waarin jaarlijks meer dan 10 miljoen katten, honden, konijnen, muizen en andere dieren lijden in laboratoria in heel Europa.

Ze voelen allemaal pijn en angst, net als mensen, maar toch worden zwangere knaagdieren en hun nakomelingen vergiftigd, gedood en ontleed; de huid van konijnen wordt verbrand met chemicaliën; honden worden gedwongen om pesticiden te eten; en nog veel meer dieren worden gekweld en gedood.

Geschat wordt dat tussen de 50% en 89% van het preklinisch onderzoek niet reproduceerbaar is, en het gebruik van dieren wordt vaak benoemd als een ernstig probleemgebied. We moeten de financiering van onbetrouwbare dierproeven stopzetten en investeren in superieur dierproefvrij onderzoek.

We hebben je hulp nog steeds nodig

Dit is een ongekende mijlpaal, maar we hebben nog meer werk te doen en we hebben jouw hulp nodig op belangrijke punten in deze campagne. Zorg ervoor dat je geabonneerd bent op PETA-nieuws om op de hoogte te blijven:

Dieren in Nederlandse laboratoria hebben ook je hulp nodig – vraag minister Piet Adema onmiddellijk actie te ondernemen om een einde te maken aan wrede dierproeven: