PETA Nederland overhandigt 100.000 handtekeningen tegen dierproeven aan Parlement

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

PETA Nederland pleit voor ondersteuning van een motie om het grootste apenonderzoekscentrum in Europa te sluiten.

Het Nederlandse Parlement zal in maart 2016 stemmen over de motie van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk om een plan op te stellen voor de afbouw en beëindiging van experimenten op apen in Nederland, en voor de sluiting van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk – het grootste apenonderzoekslaboratorium in Europa. PETA en haar zusterorganisaties ontvingen meer dan 100.000 handtekeningen ter ondersteuning van de motie van Kamerlid Jasper van Dijk.

PETA-NL-Petition-Hand-In-2

In Nederland worden meer dan 1300 apen gefokt en opgesloten voor experimenten die wreed, geldverspillend en onbetrouwbaar zijn. PETA-supporters uit heel Europa willen dat deze wrede apengevangenis wordt gesloten en dat de Nederlandse overheid het zinloze leed van deze dieren voorkomt.

Op het BPRC worden ongeveer 1300 resusapen en klauwaapjes gevangen gehouden in kale, metalen kooien die nauwelijks groter zijn dan hun eigen lichaam. De dieren worden geïnjecteerd met slopende, dodelijke ziekten als knokkelkoorts, HIV/AIDS en malaria, ondanks dat studies aantonen dat dierproeven niet kunnen voorspellen wat er kan worden verwacht bij de mens. Moderne onderzoeksmethoden – zoals geavanceerde experimenten met menselijke cellen en weefsels, computermodellen en beeldvormende technieken en innovatieve biotechnologie zoals organen-op-een-chip – zijn diervriendelijker, besparen geld en repliceren de menselijke fysiologie veel nauwkeuriger dan primitieve experimenten op primaten.