5.500 ratten, konijnen en vissen in de EU ter dood veroordeeld voor zonnebrandcrème

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Dierproeven voor cosmetica-ingrediënten zijn sinds 2013 verboden in de EU onder de Cosmeticaverordening, maar dierproefvrije cosmetica zijn in gevaar sinds het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) en de Europese Commissie voor het eerst hun beleid aankondigden om dierproeven voor cosmetica-ingrediënten verplicht te stellen. PETA en onze zusterorganisaties vechten dit beleid aan.

In 2018 heeft het Duitse chemiebedrijf Symrise AG de eis van ECHA aangevochten dat twee ingrediënten op dieren moeten worden getest. Als direct gevolg van deze beslissingen moeten meer dan 5.500 ratten, konijnen en vissen worden gebruikt in nieuwe proeven, waarbij sommigen gedurende de hele zwangerschap onder dwang een cosmetica-ingrediënt zullen krijgen toegediend voordat zij en hun ongeboren nakomelingen worden gedood en ontleed. Het PETA International Science Consortium is in de zaak van de raad van beroep van ECHA tussenbeide gekomen. Hoewel de raad van beroep veel van de aangevoerde argumenten verwierp, is Symrise tegen de beslissing in beroep gegaan, ditmaal bij het Europese Hof van Justitie, en is het Science Consortium opnieuw aanvaard als tussenkomende partij in deze precedent-scheppende zaak.

PETA is verheugd dat het beleid van de Europese Commissie en ECHA – dat erop gericht is het verbod op dierproeven en het verbod op het op de markt brengen van cosmetica in de EU te ondermijnen door te eisen dat cosmetica-ingrediënten op dieren worden getest – wordt aangevochten.

Het is beschamend dat de dierproeven die voor deze twee ingrediënten zijn aangevraagd slechts het topje van de ijsberg zijn. Maar PETA prijst Symrise voor het voorleggen van deze zaak aan de rechtbank.

Jij kunt helpen

De cosmetica-ingrediënten waartegen het beroep is gericht – 2-ethylhexylsalicylaat en homosalaat – worden gebruikt in zonnebrandcrèmes en andere cosmetica om ultraviolette B-stralen (UVB) van de zon te absorberen.

Deze beslissingen zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor veel fabrikanten en merken, dus het is van vitaal belang dat consumenten gebruik maken van de doorzoekbare, online, wereldwijde ‘Beauty Without Bunnies’-database van PETA US waarin de bedrijven staan die dierproeven weigeren toe te staan, waar ook ter wereld en ongeacht voor welk doeleinde.

Bedrijven die door PETA US als dierproefvrij zijn gecertificeerd voeren geen dierproeven uit op ingrediënten, formules of eindproducten, geven daar ook geen opdracht toe en beloven dit ook in de toekomst niet te zullen doen.

En help ons alsjeblieft de kracht van het publieke verzet tegen het testen van cosmetica op dieren aan te tonen: dring er bij de Europese Commissie en ECHA op aan om de Cosmeticaverordening te respecteren en dierproeven voor cosmetica-ingrediënten te verbieden, ongeacht de omstandigheden.