6 redenen waarom Christenen moeten stoppen met wreedheid en vegan moeten worden voor de vastentijd

Geplaatst op door PETA Nederland

“Jaarlijks worden 641 miljoen dieren geslacht, wat neerkomt op zo’n twintig dieren per seconde. Als we straks, na de hemelpoort te zijn gepasseerd, te midden van honderden miljarden ooit door ons gedode dieren vertoeven, hebben we gegronde reden tot zorg.”

– Sylvain Ephimenco, “Gaan dieren ook naar de hemel?”, Trouw, 22 januari 2019.

Wat geef jij op voor de vastentijd? Wat dacht je van wreedheid? Zoals de Engelstalige website PETA Lambs benadrukt zit de Bijbel vol redenen waarom we allemaal vegan zouden moeten zijn. Hier zijn er een aantal:

1. Gods originele menu was vegan

“Ook zei God: Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het.” (Genesis 1:29-30)

2. God schiep prachtige dieren

“En [God] schiep de grote zeemonsters en alle soorten levende wezens waarvan het water wemelt en krioelt, en ook alles wat vleugels heeft. En God zag dat het goed was. God zegende ze met de woorden: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk en vul het water van de zee. En ook de vogels moeten talrijk worden, overal op aarde.'” (Genesis 1:21-23)

3. Het eten van vlees draagt bij aan klimaatverandering

Christenen worden de toezichthouders van de Schepping geacht. Maar de productie van vlees, eieren, en zuivel zorgt voor grote milieuproblemen en draagt bij aan dodelijke klimaatverandering.

De meest effectieve wijze om dit tegen te gaan en daadwerkelijk zorg te dragen voor God’s Schepping is door vegan worden.

4. Dieren hebben onze genade nodig

Jo-Anne McArthur / We Animals

Jezus sprong altijd in de bres voor de onderdrukten en de zwakken en we kunnen dat mededogen doortrekken naar dieren.

“Doe recht aan weerlozen en wezen, kom op voor verdrukten en zwakken, bevrijd wie weerloos zijn en arm, red hen uit de greep van wie kwaad wil.” (Psalm 82)

5Het houden van dieren voor voedsel ontzegt hen elke mogelijkheid om hun natuurlijke, door God gegeven gedrag te uiten

De lichamen van kippen die tegenwoordig voor vlees worden gebruikt, zijn gemanipuleerd zodat ze zo snel zo zwaar worden dat ze vaak te maken krijgen met hartfalen. Door deze fokprocedures is het net alsof je tegen God zegt: “Ik denk niet dat U de kippen helemaal juist heeft geschapen!”

6. Toon dieren daarom jouw barmhartigheid en mededogen in plaats van ze op afschuwelijke wijze te mishandelen

Jo-Anne McArthur / We Animals

“Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.” (Mattheus 25:40)

7. God wil dat we ook onze medemens een goed hart toedragen

Het houden van dieren voor voedsel is ontzettend inefficiënt. Voor elke kilo voedsel die aan dieren wordt gevoerd, krijgen we slechts een fractie van calorieën terug in de vorm van eetbaar vlees. In plaats van zulke grote hoeveelheden granen, sojabonen en mais aan dieren te voeren die we vetmesten voor de slacht, zouden we deze veel beter aan onze hongerige medemens kunnen geven.


Voor dieren, de planeet en je eigen gezondheid is de beste en meest logische keuze om vegan te worden voor de vastentijd (en ook daarbuiten). Stop nu met wreedheid en vraag ons gratis vegan startpakket aan vol recepten, tips en adviezen voor snelle, lekkere vegan maaltijden.