6 stappen om dieren te redden die vastzitten op lijmplankjes

Geplaatst op door Debra Wolford

Lijmplankjes zijn een van de wreedste methoden om knaagdieren te bestrijden. Deze vallen veroorzaken langdurig lijden. Dieren proberen verwoed te ontsnappen en kunnen daarbij hun eigen huid afscheuren. Het sterfproces duurt soms wel dagen!

Veel dieren stikken als hun neus en mond vast komen te zitten. Anderen knagen hun eigen poten eraf in een poging vrij te komen en sterven uiteindelijk aan bloedverlies. Bovendien komen niet-doelsoorten, waaronder vogels, hagedissen, slangen, en eekhoorns vaak vast te zitten op lijmplankjes, waar ze sterven.

Het is in Nederland niet toegestaan om lijmplankjes te gebruiken voor ratten en muizen zonder toestemming van de overheid. Waarschuw onmiddellijk de dierenbescherming als je onwettige lijmplankjes ziet.

Wanneer muizen en ratten worden gevangen op een lijmplankje, worden ze vaak samen met de val in de prullenbak gegooid en aan hun lot overgelaten tot ze uiteindelijk sterven aan shock, verstikking, uithongering, uitdroging of bloedverlies. Gelukkig kun je dit leed verlichten en zelfs voorkomen door de volgende stappen te ondernemen.

Wat te doen als je een dier vindt dat vastzit op een lijmplankje


1. Verzamel benodigdheden

Je hebt een paar handschoenen, een theedoek, babyolie of bakolie, papieren zakdoekjes, een vochtige doek en een afsluitbare bewaardoos of schoenendoos met luchtgaatjes nodig.

2. Ga aan het werk

Bedek het hoofd van het dier met de theedoek om hem of haar te kalmeren. Wrijf vervolgens met de handschoenen aan voorzichtig een paar druppels olie over het gedeelte van de val waar het dier vastzit. Blijf masseren tot je hem of haar los kunt krijgen.

Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk olie gebruikt. Het kan namelijk de van nature waterafstotende vacht van het dier aantasten, waardoor de overlevingskans na de vrijlating wordt verkleind. Leg nadat het dier van de lijmplank is gehaald voorzichtig een zakdoekje over de val om te voorkomen dat hij of zij opnieuw vast komt te zitten.

Als je het dier niet van de lijmplank kunt krijgen of als hij of zij lusteloos of gewond is, ga dan meteen naar een dierenarts of bel de dierenambulance.

3. Laat het dier vrij

Gebruik de vochtige doek om overtollige olie te verwijderen en plaats het dier in een afsluitbare bewaardoos of schoenendoos met luchtgaatjes. Leg de theedoek over de doos om het donker te maken en zet de doos op een stille, warme plek zodat het dier een uur of twee kan rusten. Actieve en alerte dieren kunnen bij mild weer buiten worden vrijgelaten in de straat waar ze zijn gevonden. Als het dier tijdens extreme weersomstandigheden in de val is gelopen, moet hij of zij naar een opvang voor dieren in het wild worden gebracht.

Wat je nog meer kunt doen


4. Informeer anderen

Als je ontdekt dat je plaatselijke supermarkt of bouwmarkt lijmplankjes verkoopt of dat een bedrijf of woningbouwvereniging ze gebruikt, informeer dan de leidinggevende over het leed dat deze vallen veroorzaken. Stel voor om alternatieve methoden te gebruiken en zorg dat je vrienden en familie ook van zich laten horen.

Talloze bedrijven en organisaties, waaronder Dollar Tree, CVS, Walgreens, Rite Aid en de New York City Police Department, hebben lijmplankjes afgezworen dankzij zorgzame consumenten zoals jij.

5. Deel met anderen

Deel deze video met iedereen die je kent en vraag hen om nooit lijmplankjes te gebruiken. Leg hen uit dat muizen en ratten een breed scala aan emoties ervaren en net als mensen hechte banden vormen, van hun families houden en genieten van samen spelen, worstelen en slapen.

6. Verwijder knaagdieren op een diervriendelijke manier

Als knaagdieren uit een huis verwijderd moeten worden, kijk dan eens naar deze diervriendelijke knaagdierbestrijdingsmethoden.

Wil je een lijmplankoverwinning doorgeven? Hulp nodig bij het informeren van anderen? We horen graag van je! Neem contact met ons op via [email protected].