Aangifte gedaan voor dierenmishandeling na mohair-reportage

Geplaatst op door Debra Wolford

Na het onderzoek van PETA Azië naar de mohairindustrie in Zuid-Afrika heeft de Nationale Raad van SPCA’s (NSPCA) van het land aangifte gedaan voor dierenmishandeling op vier angorageitenhouderijen. De Zuid-Afrikaanse politiedienst moet nu onderzoek instellen naar de geitenhouders – samen met scheerders en andere medewerkers – en de zaak vervolgens voorleggen aan de nationale officier van justitie.

PETA US heeft de NSPCA voorzien van videobeelden van werknemers die geiten bij de hoorns en poten voortslepen en ze aan de staart optillen. Er is te zien dat een werknemer langzaam de kelen van volledig bewuste geiten doorsneed met een bot mes en vervolgens hun nek brak. Het hoofd van één dier werd er volledig afgehakt. Elk van de vermeende schendingen van de dierenbeschermingswet van Zuid-Afrika uit 1962 kan worden bestraft met maximaal een jaar gevangenisstraf en/of een geldboete van 4.000 rand.

Het onderzoek van PETA Azië omvatte het bezoeken van 12 geitenhouderijen eerder dit jaar. Daarbij werd onthuld dat jonge geiten schreeuwden van angst en wanhoop toen ze grof werden behandeld en geschoren. Scheerders – die per volume betaald worden, niet per uur – lieten de dieren bloedend achter, en werknemers hechtten ze ruwweg zonder ze pijnverlichting toe te dienen. Sommige geiten werden naar een slachthuis vervoerd, waar ze zouden worden geëlektrocuteerd, ondersteboven zouden worden opgehangen en hen de keel zou worden doorgesneden.

Na overleg met PETA UK zette Arcadia Group – eigenaar van Topshop – als eerste internationale keten de productie van alle artikelen met mohair stop en implementeerde het bedrijf onmiddellijk een beleid tegen het gebruik ervan in alle toekomstige collecties van zijn acht merken. Gap Inc heeft na gesprekken met PETA US ook afgesproken om te stoppen met de inkoop van producten die mohair bevatten. En Inditex, een van ’s werelds grootste kledingbedrijven en eigenaar van Zara, zal mohair uiterlijk in 2020 weren uit zijn zeven kledingmerken. H&M group, inclusief zijn acht merken, heeft besloten dat het met onmiddellijke ingang geen mohair meer zal inkopen.

In totaal zijn bijna 300 grote winkelketens wereldwijd gestopt met het gebruik van mohair naar aanleiding van het onderzoek van PETA Azië. Verzoek nu Free People om hetzelfde te doen: