‘Alle wezens bloeden op dezelfde manier’: nieuwe PETA-advertenties stellen speciësisme ter discussie

Geplaatst op door Dan Howe

In slachthuizen worden varkens en koeien ondersteboven aan hun achterpoten opgehesen en worden hun kelen doorgesneden, ook al zijn ze vaak niet behoorlijk verdoofd. Als je daar niet al van walgt, zou het je dan wel schokken als het slachtoffer een hond was? PETA heeft schokkende nieuwe advertenties uitgebracht die zijn bedoeld om kijkers uit te dagen zich af te vragen waarom ze van sommige dieren houden, maar anderen opeten.

De campagne ‘Alle wezens bloeden op dezelfde manier’ werd bedacht door PETA Duitsland en reclamebureau DDB Praag, dat pro bono werkt, en maakt gebruik van krachtige beelden van het fotografiecollectief Tras los Muros, dat zich inzet voor dierenrechten. Een eenvoudige lijntekening van een hond is over elk gefotografeerd dier geplaatst. De witte lijnen staan voor de dunne grens die mensen hebben getrokken tussen diersoorten, en de afbeeldingen plaatsen gezelschapsdieren in de positie van dieren in de veehouderij die op het punt staan door mensen te worden gedood voor voedsel. De lijnen geven de dunne grens aan tussen leven en dood, troost en lijden, en geliefd en gevoed te worden in plaats van te worden afgeslacht en op een bord te worden geserveerd.

Wat is ‘speciësisme’?

‘Speciësisme’ is de overtuiging dat het leven en de ervaringen van sommige dieren inferieur zijn aan die van mensen of andere dieren, eenvoudigweg omdat ze lid zijn van een andere soort. Deze diep schadelijke denkwijze ligt ten grondslag aan de meest wijdverbreide vormen van dierenmishandeling en gaat voorbij aan het feit dat alle levende wezens, met inbegrip van degenen die in de oceaan leven, het vermogen hebben om op dezelfde manier en in dezelfde mate te lijden als de dieren waarmee we ons leven en ons huis delen. Alle dieren met gevoel ervaren pijn, plezier, angst, frustratie, eenzaamheid en familiale liefde, net als wij.

Er zijn eenvoudige manieren om een einde te maken aan speciësisme – we kunnen allemaal het principe van gelijkwaardige behandeling elke dag in de praktijk brengen door middel van de producten die we kopen, het voedsel dat we eten, de kleding die we dragen en de manier waarop we ervoor kiezen onze tijd door te brengen.

Moeder koe en kalf

Hoe je kunt helpen

Deze keuzes zijn een vorm van vreedzaam protest die een echt verschil maken – zowel door de winst te verminderen van bedrijven die dieren leed aandoen of doden en door een groeiende markt te creëren voor diervriendelijke producten, vegan voedsel, medelevende mode en diervrij vermaak.

Bezoek voor meer informatie over het maken van medelevende keuzes de sectie Onze missie en download ons gratis vegan startpakket.