‘Als je je hond niet zou opeten, waarom zou je dan een kreeft eten?’

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Een billboard, half puppy, half kreeft, is – met dank aan PETA – verschenen in Middelburg, dat bekend staat om de consumptie van kreeft. Het affiche verschijnt op meerdere plekken door de stad en daagt inwoners uit zich af te vragen waarom we kreeften doden en opeten, maar er niet over zouden dromen om hetzelfde te doen met honden. De advertenties dringen er bij de lokale bevolking en bezoekers op aan om deze hypocrisie het hoofd te bieden en vegan te worden.

© Marry Fermont

Kreeften zijn intelligente individuen, die hun omgeving verkennen, zich andere kreeften kunnen herinneren en complexe signalen gebruiken om sociale relaties tot stand te brengen. Als ze met rust worden gelaten kunnen ze meer dan 100 jaar oud worden. Een onderzoek van PETA US naar een slachthuis voor schaaldieren onthulde dat levende kreeften gespietst werden, uit elkaar gescheurd en onthoofd, zelfs terwijl hun poten nog doorbewogen. Koks leggen de kreeften meestal in ketels met kokend water terwijl ze nog bij bewustzijn zijn, een praktijk die zó wreed is dat die nu is verboden in Zwitserland. Alvorens te worden gekookt worden kreeften soms bewaard op ijs, wat zo pijnlijk is dat het nu is verboden in Italië.

Het beste wat je voor dieren kunt doen is vegan worden:

Wil jij helpen om speciësisme te beëindigen door te erkennen dat dieren niet van ons zijn om te gebruiken of te mishandelen en dat alle levende, voelende wezens het verdienen om met respect en mededogen behandeld te worden? Met het ondertekenen van PETA’s eed beloof je om de rol van dieren te zien in wat je koopt, eet, draagt en doet en alles af te wijzen wat hen schade toebrengt.