Beelden onthullen schokkende mishandeling van eenden voor ‘verantwoord’ dons

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Zeven maanden lang, tussen november 2021 en mei 2022, bezochten onderzoekers van PETA Azië pluimveehouderijen en slachthuizen in Vietnam die verbonden zijn aan bedrijven die ‘verantwoord’ dons verkopen, waaronder Marks & Spencer, H&M, UNIQLO, Gap Inc., Lacoste en tientallen anderen, en legden daarbij gruwelijke eendenmishandeling bloot.

De verontrustende wreedheid die zij aan het licht brachten toont dat zelfs ‘verantwoord’ dons nooit ethisch of humaan is.

Bekijk de schokkende beelden zelf en kom in actie voor eenden door er bij bedrijven op aan te dringen een einde te maken aan het gebruik van dons.

Eendenleed op pluimveehouderijen
Op de pluimveehouderijen die door onderzoekers van PETA Azië werden bezocht, werden de eenden in smerige schuren gepropt en gedwongen om op gaasvloeren te leven of opgesloten op kale, met uitwerpselen bezaaide terreinen. Ze kregen geen enkele kans om het natuurlijke gedrag te vertonen dat het belangrijkst voor ze is, zoals baden, zwemmen, vliegen en naar eten zoeken. Sommigen ademden met open snavel, wat vaak een teken is van stress, oververhitting of een infectie van de luchtwegen. Anderen hadden gapende, bloederige wonden. Velen hadden moeite met lopen of konden helemaal niet opstaan, mogelijk als gevolg van ernstige infecties of gebroken poten. Een werknemer greep een onbeweeglijke eend bij de nek en gooide haar aan de kant. Stervende vogels werden achtergelaten om te lijden, en de lichamen van degenen die waren gestorven werden vaak in het zicht van de anderen achtergelaten.

Vogels in de nek gestoken terwijl ze nog bij bewustzijn waren
In een eendenslachterij filmden onderzoekers een werknemer die met geweld vogels vastgreep en ze ondersteboven in de boeien hing. De werknemer stapte op eenden, kennelijk om ze vast te zetten zodat ze in bedwang konden worden gehouden en vervolgens konden worden geboeid.

Geboeide vogels werden door een onder stroom staand waterbad gesleept dat hen verlamde maar niet bewusteloos maakte. Een medewerker stak ze vervolgens met een mes in de nek en liet ze hangen en doodbloeden. Veel vogels bleven daarna nog meer dan een minuut bewegen.

Levende eenden in stukken gehakt
Eenden werden ook gedood bij mensen thuis in een dorp waar een handelaar hun veren verzamelde. Werknemers deden geen poging om de vogels te verdoven voordat ze hun poten aan elkaar bonden, ze ondersteboven ophingen, hen in de nek staken, ze op de grond gooiden en hun poten afhakten. Onderzoekers zagen niemand controleren op tekenen van bewustzijn voordat de vogels in stukken werden gesneden. Veel van hen bewogen nog tijdens de hele beproeving.

Lijden is de ‘standaard’
De Responsible Down Standard beweert “ervoor te zorgen dat dons en veren niet afkomstig zijn van productieketens waar dieren onnodig leed is aangedaan”. Maar elke pluimveehouderij en slachterij die onderzoekers van PETA Azië bezochten verkoopt dons aan RDS-gecertificeerde leveranciers. En hun bevindingen vertellen een heel ander verhaal.

Een eigenaar van een slachthuis die bevestigde dat haar bedrijf RDS-gecertificeerd was, gaf toe dat het slechts om de twee jaar wordt gecontroleerd, ondanks de veronderstelde RDS-eis van jaarlijkse controles. Ze voegde eraan toe dat haar werknemers nooit controleren op tekenen van bewustzijn voordat ze eenden in de nek steken en slachten.

Eenden zijn individuen, geen donsproducerende machines
Eenden zijn sociaal en extravert, en ze zijn het gelukkigst als ze bij hun ‘toom’ zijn, een hechte groep familieleden en vrienden. Ze zwemmen en vliegen samen in formatie en hebben zelfs regionale accenten. Deze vogels voelen angst en pijn net zo acuut als mensen en delen hetzelfde verlangen om vrij te zijn van lijden. Zij hebben hun veren nodig, wij niet.

Het is weer hetzelfde verhaal met ‘humane’ etikettering
Dit is de achtste reportage over de donsindustrie die PETA-entiteiten hebben uitgebracht. En het is de achtste keer dat alomtegenwoordige, flagrante wreedheid aan het licht is gebracht.

De onlangs vrijgegeven bevindingen van PETA Azië over de RDS-gecertificeerde pluimveehouderijen in Rusland – die dons exporteren naar landen over de hele wereld – tonen een werknemer die de nekken van ganzen uittrekt over een stomp en herhaaldelijk op hen inhakt met een botte bijl terwijl de vogels krijsen en worstelen. Hoewel de RDS bepaalt dat “watervogels moeten worden bedwelmd en vervolgens gedood voordat zij weer bij bewustzijn kunnen komen”, waren de onderzoekers getuige van het slachten van de dieren zonder voorafgaande bedwelming. De vleugels en poten van de vogels bewogen nog meer dan vijf minuten nadat ze waren onthoofd.

Kom in actie voor eenden
Bedrijven als Marks & Spencer, H&M, UNIQLO, Gap Inc., Lacoste en Guess zijn allemaal geïdentificeerd als ontvangers van dons van de RDS-gecertificeerde leveranciers die door PETA Azië zijn onderzocht, en het is bevestigd dat al deze bedrijven veren uit Vietnam verkrijgen.

Dring er alsjeblieft bij deze bedrijven op aan eenden een leven lang lijden en een gewelddadige dood te besparen door onmiddellijk een einde te maken aan het gebruik van donsveren: