Beelden van PETA Azië tonen spijkers die in koppen van levende slangen worden geslagen voor modeaccessoires

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

PETA Azië heeft videobeelden naar buiten gebracht waarop te zien is hoe spijkers in de koppen van levende slangen worden geslagen voor modeaccessoires.

In het slachthuis sloegen werknemers pythons op de kop met een hamer en hingen ze de dieren aan een stellage door een spijker door hun kop in een houten plank te slaan – dit alles terwijl de dieren volledig bij bewustzijn waren.

Op de beelden is vervolgens te zien hoe werknemers buisjes in de bek van de slangen steken of hun staart afhakken en hun cloaca afbinden om ze vol water te pompen, omdat de dieren op die manier gemakkelijker kunnen worden gevild. De slangen worden gedwongen dit alles te doorstaan terwijl ze volledig bij bewustzijn zijn en geen verdoving krijgen. Vervolgens villen de arbeiders de slangen terwijl de dieren waarschijnlijk nog in leven zijn.

Reportages laten gruwelijke waarheid zien
De beelden doen denken aan soortgelijke reportages over Indonesische slachthuizen die in 2021 werden vrijgegeven en waarin aan het licht kwam dat slangen in de exotische huidenindustrie worden opgepompt met een luchtcompressor voordat ze worden gevild. De onderzoeken legden de praktijken bloot van leveranciers aan LVMH – eigenaar van Louis Vuitton.

Net zo dodelijk als bont
Net zoals de menselijke vraag naar bont het dier doodt waarvan het is gestolen, leidt het gebruik van slangenleer voor mode tot de pijnlijke dood van slangen. Als je geen bont zou dragen, draag dan ook geen exotische huiden.

Ontwerpers moeten stoppen met het gebruik van exotische huiden
Het martelen van dieren voor handtassen of laarzen is uit de tijd en onaanvaardbaar – vooral omdat er luxe vegan opties beschikbaar zijn. Mode moet leuk zijn, niet dodelijk, en het is hoog tijd dat de mode-industrie voorgoed afstand doet van exotische huiden.

Ontwerpers die het gebruik van exotische huiden uit hun collecties hebben verbannen zijn onder andere Mulberry, Victoria Beckham, Chanel en Paul Smith.

Hoe jij kunt helpen
Koop nooit exotische huiden, en dring er bij LVMH op aan om zich aan te sluiten bij de groeiende lijst van ontwerpers die kiezen voor vegan alternatieven: