Bekijk: Mena Suvari bekritiseert wrede donsindustrie in advertentiecampagne van PETA US

Geplaatst op door Debra Wolford

Met bloedende veren rond haar gezicht uit Mena Suvari, de vegan ster van American Beauty en American Pie, kritiek op de donsindustrie in een gloednieuwe advertentiecampagne voor PETA US die verkondigt: “Van dierenmishandeling word ik verdrietig. Donsproductie is eendenmarteling. Koop het alsjeblieft niet.”

In een bijbehorende video vertelt Suvari hoe ze voor het eerst hoorde over de manier waarop vogels lijden voor dons: “Ik herinner me nog dat ik in mijn huis zat en keek naar een van de video’s die deze ganzen liet zien bij wie de veren werden uitgerukt terwijl ze nog steeds in leven waren, en ze schreeuwden”, zegt ze. “En het was echt, echt gruwelijk.” Ze gooide meteen haar donzen dekbedden en kussens in de prullenbak. “Ik zou mezelf niet kunnen accepteren als ik na het bekijken van die video mijn hoofd op die kussens zou leggen en ging slapen die nacht”, legt ze uit.

In een recente onthullende reportage van PETA over de donsindustrie in China is te zien dat medewerkers de veren van ganzen uitrukken en open, bloedige wonden achterlaten terwijl de vogels volledig bij bewustzijn zijn. Dode vogels werden rottend in kratten en vijvers aangetroffen of naar buiten gegooid als afval.

Suvari werkte eerder samen met PETA US om te pleiten voor een verbod op de pelsdierhouderij in Estland. Ze maakt deel uit van een lange lijst van beroemdheden – waaronder haar medespeler in American Woman, Alicia Silverstone, evenals Gillian Anderson, Joaquin Phoenix en Krysten Ritter – die allemaal PETA of haar internationale zusterorganisaties hebben geholpen om vriendelijkheid voor dieren te bevorderen.

Wat je kunt doen

Koop of draag nooit producten die dons bevatten. Je kunt hier een lijst vinden van vegan winkelketens. Als je favoriete merk niet op deze lijst voorkomt of als je een winkel ziet die met veren gevulde artikelen verkoopt, vraag het bedrijf dan om een donsvrij-beleid te implementeren.