Belangengroep van foiegrasindustrie verzet zich tegen Stop de kooien-campagne

Geplaatst op door Debra Wolford

Lobbyisten voor foie gras maken zich zorgen. EU-burgers komen samen en eisen dat de Europese Commissie het gebruik van kooien in de veehouderij verbiedt. Voor de foiegrasindustrie kan dat funest zijn.

Om foie gras te produceren, grijpen arbeiders eenden en ganzen bij de nek, schuiven ze metalen pijpen door hun kelen en pompen ze meerdere keren per dag enorme hoeveelheden graan en vet in hun magen in een barbaars proces dat bekendstaat als ‘stoppen’. De vogels worden in kleine kooien of volgepropte schuren gehouden. Ze kunnen zich niet wassen of verzorgen, en velen kunnen nauwelijks staan omdat hun gezwollen levers hun buik vervormen. Hun leed is zo intens dat de productie van foie gras in meer dan 12 landen effectief illegaal is.

Het Europese burgerinitiatief Stop de kooien (EBI) vormt een bedreiging voor de industrie, die dit initiatief te lijf gaat. In een artikel voor EU-beleidswebsite EURACTIV schrijft een vertegenwoordiger voor het EBI dat het initiatief wordt aangevallen door lobbyisten uit de foiegrasindustrie. Ze legt uit dat een advocaat die een Europese handelsorganisatie voor foie gras vertegenwoordigt een schriftelijke aanmaning heeft gestuurd naar Compassion in World Farming France, een van de groepen die de campagne leiden. Daarin wordt stelling genomen tegen de beschrijving van de productie van foie gras in een rapport en geëist dat foto’s die aan het publiek de realiteit van de industrie laten zien worden verwijderd.

De lobbygroep heeft ook een verklaring op zijn website geplaatst waarin lezers worden uitgenodigd om foiegrasfokkerijen te bezoeken en de leefomstandigheden met eigen ogen te bekijken. Compassion in World Farming France en een andere Stop de kooien-partnergroep, Animal Equality UK, namen de handschoen op en bezochten een fokkerij. Wat ze zagen was dezelfde gruwelijke situatie als wordt beschreven in het rapport:

De bevindingen in de video laten hetzelfde zien als wat PETA heeft onthuld in onze eigen videoreportages en die van onze zusterorganisaties. In 2012 heeft Sir Roger Moore schokkende beelden van PETA over mishandeling op fokkerijen van de coöperatie Sarlat Périgord Foie Gras van commentaar voorzien. En in 2009 onthulde een reportage van PETA UK, ingesproken door Oscarwinnaar Kate Winslet, de wreedheden die eenden en ganzen in de foiegrasindustrie moeten doorstaan.

In heel Europa zitten honderden miljoenen dieren hun hele leven lang opgesloten in kleine, kale kooien of hokken en hebben ze geen mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag te uiten. Voor veel verschillende soorten zijn deze extreme omstandigheden dagelijkse kost: moedervarkens staan vast tussen stalen stangen waardoor ze hun biggetjes amper kunnen zogen, konijnen en kwartels slijten hun hele leven in kale kooien en eenden en ganzen worden opgesloten om gedwangvoederd te worden voor de productie van foie gras.

Europese burgers komen samen om Europa van deze kooien te verlossen en een potentieel verwoestende slag toe te brengen aan industrieën die dieren mishandelen. Kom in actie door het burgerinitiatief te ondertekenen en te eisen dat de Europese Commissie het gebruik van kooien in de veehouderij verbiedt. Als 1 miljoen van ons onze stem verheffen, hebben we de mogelijkheid om een einde te maken aan kooien in de Europese veehouderij.