Bont is dood: België sluit pelsdierfokkerijen eerder dan gepland

Geplaatst op door Dan Howe

Groot nieuws voor dieren: alle 17 overgebleven pelsdierfokkerijen in België zijn naar verluidt gesloten. Dit betekent dat het land alle bontproductie heeft stopgezet vóór de geplande deadline van eind 2023.

In 2018 nam de regering van Vlaanderen – de enige regio in België waar pelsdierfokkerijen nog steeds waren toegestaan – een decreet aan om een einde te maken aan deze praktijk. De 17 overgebleven nertsenfokkerijen van het land zouden uiterlijk in 2023 worden gesloten, waardoor de levens van duizenden nertsen worden gespaard.

Het einde van de bontindustrie in België volgt op tientallen jaren werk van dierenrechtenorganisaties, waaronder PETA-entiteiten en de Belgische dierenbeschermingsgroep GAIA. De vraag naar bont is voorbij, aangezien de consumenten zich afkeren van de inherente wreedheid en zowat alle grote modemerken bontvrij worden, waaronder Chanel, Diane von Furstenberg, Dolce & Gabbana en Canada Goose.

Grote namen weten dat bont dood is

Als onderdeel van de campagne om pelsdierfokkerijen in België te verbieden, stuurde erebestuurslid van PETA US Pamela Anderson een brief naar toenmalig minister Ben Weyts, waarin ze benadrukte dat “barbaarse wreedheid onaanvaardbaar is in een beschaafd, progressief land”, en we zijn verheugd om te zien dat België eindelijk gestopt is met deze wrede praktijk.

Pelsdierfokkerijen zijn een levende hel

Nertsen zijn intelligente, gevoelige dieren die hun tijd graag doorbrengen met zwemmen en klimmen.

Maar op pelsdierfokkerijen worden ze gehouden in smerige kooien van ijzerdraad die zo klein zijn dat ze maar een paar stappen in elke richting kunnen zetten, waardoor ze uit frustratie aan hun poten of staart kunnen gaan knagen. Ze lijden vaak aan open wonden en infecties en krijgen geen diergeneeskundige zorg. Pelsdierfokkers gebruiken de goedkoopste dodingsmethoden die beschikbaar zijn, waaronder het breken van de nek, vergiftiging, genitale elektrocutie en verstikking.

Nertsenfokkerijen zijn ontworpen om zoveel mogelijk winst te maken, en de leidinggevenden hebben vaak weinig oog voor het welzijn van de dieren, zoals de reportages van PETA herhaaldelijk hebben aangetoond. Dieren op pelsdierfokkerijen worden dagelijks geteisterd door angst, stress, ziekte, parasieten en andere fysieke en psychologische ontberingen. Deze omstandigheden creëren ook broedplaatsen voor ziekten en zijn aangemerkt als COVID-19-hotspots.

Image shows dead minks

Wat jij kunt doen

België heeft zich nu officieel aangesloten bij de groeiende lijst van landen die al hun pelsdierfokkerijen hebben gesloten, waaronder ook Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Tsjechië, Italië, Luxemburg, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk.

Help ons meer overwinningen voor dieren te behalen door ons actiecentrum te bezoeken: