Dankzij u zullen dieren niet gedwongen worden om dodelijke stoffen in te ademen

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Honden, ratten, muizen en vogels kunnen opgelucht ademhalen. Het PETA International Science Consortium Ltd. zal diervrije inhalatie-testapparaten – met een waarde van € 375.000 – doneren aan vier laboratoria in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en België. Deze apparaten zullen voorkomen dat duizenden dieren worden gedwongen om urenlang giftige stoffen in te ademen voordat ze worden gedood.

De apparaten, gemaakt door de Duitse fabrikant VITROCELL, toetsen de gezondheidseffecten van ingeademde stoffen met behulp van menselijke longcellen in een schotel. Mensen ademen dagelijks talrijke chemische stoffen in, waarvan sommige opzettelijk (zoals sigarettenrook) en sommige ongewild (zoals pesticiden). Met de VITROCELL-apparaten worden de menselijke cellen aan de ene kant blootgesteld aan stoffen die via de lucht worden verspreid, terwijl ze aan de andere kant voedingsstoffen ontvangen van een bloedachtige vloeistof. Hiermee wordt nagebootst wat er daadwerkelijk gebeurt als een chemische stof in een menselijke long terecht komt.

De cellen worden verkregen uit biopsies, kadavers, gedoneerde weefsels, enz., wat betekent dat niemand voor de proeven hoeft te lijden. En aangezien de apparaten menselijke cellen kunnen gebruiken, krijgen wetenschappers een veel beter idee van de reactie van menselijke longen op stoffen die via de lucht worden verspreid dan zij kunnen krijgen door dieren te dwingen om stoffen in te ademen en vervolgens de resultaten proberen toe te passen op een geheel andere soort.

Hier zijn de vier ontvangers van de VITROCELL-apparaten ter waarde van € 375.000:

  • Het in Noord Carolina gevestigde ScitoVation die ze zal gebruiken om kankerverwekkende stoffen te bestuderen
  • Het in België gevestigde VITO NV die de effecten van Nano-materialen op menselijke longcellen zal onderzoeken
  • Het in Edinburgh gevestigde Heriot-Watt University die het Consortium’s lopende project zal bevorderen om een diervrije methode te ontwikkelen voor het voorspellen van longfibrose bij mensen
  • Het in Maryland gevestigde Institute for In Vitro Sciences die nieuwe tabaksproducten zoals e-sigaretten zal testen

De donaties sluiten aan bij het werk van het Consortium om dieren die worden gebruikt voor inhalatieproeven te vervangen, door het organiseren van workshops en webinars en het financieren van de ontwikkeling van niet-dierlijke inhalatiemethoden over de hele wereld.