De makkelijke manier om diervriendelijk te leven

Geplaatst op door Debra Wolford

Ben je in de war geraakt van alle etiketten, geruchten, bedrijfswebsites en indrukwekkend ogende claims over ethisch beleid? Wil je dat je geld naar bedrijven gaat die geen dierproeven steunen? Een fluitje van een cent! Klik hier om de internationale lijst van PETA US te bekijken met daarop bedrijven waarvan je zeker kunt zijn dat ze niet op dieren testen, en je kunt met een gerust hart winkelen.

Deze lijst is alles wat je nodig hebt, maar als je er meer over wilt weten en over wie erop staat en waarom, lees dan verder.

Dierproeven voor cosmetica

Het testen van cosmetica en toiletartikelen op dieren is al lang verboden in Nederland, en sinds maart 2013 is ook de verkoop van cosmetica waarvan de ingrediënten op dieren zijn getest in de Europese Unie verboden – een enorme stap voorwaarts. Maar helaas is dat niet het hele verhaal.

In sommige landen, bijvoorbeeld in China, is het voor elk bedrijf dat cosmetica verkoopt verplicht om te betalen om de producten op dieren te laten testen. Dat betekent dat sommige bedrijven die al jarenlang dierpoefvrij zijn, hun ethisch beleid de rug hebben toegekeerd en zijn begonnen met dierproeven om deze lucratieve ontwikkelingsmarkten te bereiken.

Daarom hebben we in Nederland en in de rest van Europa nog steeds een belangrijke ethische keuze bij het kopen van cosmetica. Bedrijven voldoen mogelijk aan het verbod op het testen van cosmetica in Europa, maar verkopen tegelijkertijd elders producten die op dieren zijn getest. Door cosmetica te kopen van bedrijven die op de lijst van PETA US staan, kun je erop vertrouwen dat je alleen bedrijven steunt die voor geen enkele markt ter wereld producten op dieren testen. Een andere reden tot bezorgdheid is dat bedrijven mogelijk ingrediënten voor andere doeleinden testen, bijvoorbeeld het testen van chemicaliën in het kader van de REACH-verordening (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van Chemische stoffen).

Dierproeven voor huishoudelijke producten

Helaas is er geen enkele wet om dierproeven voor huishoudelijke schoonmaakproducten te stoppen. Aangezien dergelijke tests hier echter zelden plaatsvinden, zou het weinig effect hebben op het aantal dieren dat in deze inhumane experimenten wordt gebruikt om het testen van deze producten eenvoudigweg te verbieden. Om echt impact te hebben, moet de Nederlandse overheid een verbod invoeren op het testen van ingrediënten van huishoudelijke producten.

Bedrijven die zich echt inzetten om dierproeven te stoppen, gaan verder dan de wettelijke voorschriften en testen geen enkel ingrediënt op dieren. Ze betalen ook niemand anders om de proeven voor hen uit te voeren.

De goeien

Voor hun diervriendelijke lijst keurt PETA US alleen bedrijven goed die het allerbeste beleid hebben tegen dierproeven – bedrijven waarvan het beleid een echt verschil maakt om dierproeven te stoppen.

Het goede nieuws is dat op de lijst populaire grote merken staan zoals LUSH, The Body Shop en Ecover, evenals vele fantastische kleinere merken die verkrijgbaar zijn in andere winkels of online. Geen van deze bedrijven voert dierproeven uit van welke aard dan ook, en allen hebben toegezegd om te waarborgen dat er in hun toeleveringsketen geen dierproeven plaatsvinden. Niet alleen zijn hun producten ethisch verantwoord, hun koopkracht helpt ook om leveranciers te overtuigen om dierproeven te stoppen.

Er worden continu nieuwe bedrijven aan de diervriendelijke lijst toegevoegd. Sommige bedrijven die niet op de lijst staan, voeren misschien geen dierproeven uit of gebruiken geen ingrediënten die op dieren zijn getest, maar totdat PETA US een volledige, ondertekende verklaring ontvangt dat een bedrijf nergens ter wereld dierproeven uitvoert of laat uitvoeren kan het er niet zeker van zijn dat het bedrijf 100 procent diervriendelijk is.

De rest

Een handvol bedrijven – zoals Procter & Gamble en Unilever – geven toe dat ze op dieren testen, maar de meeste andere ontwijken het probleem met mooie bewoordingen of zeggen het gewoon niet. Pas op voor beweringen zoals “dit product is niet op dieren getest”, wat kan verbergen dat de ingrediënten op dieren worden getest, en “dit bedrijf test niet op dieren”, wat kan betekenen dat het bedrijf andere bedrijven inhuurt om dierproeven uit te voeren.

Tenzij een bedrijf beleid heeft opgesteld over de ingrediënten die het gebruikt, is het zeer waarschijnlijk dat de ingrediënten die het koopt op dieren worden getest. Daarom is het zo belangrijk dat medelevende consumenten hun koopkracht gebruiken om bedrijven te steunen die een sterk, vooruitstrevend beleid hebben waarin dierproeven nu worden verboden en ook in de toekomst vermeden zullen blijven worden. Aan de goedkeuring van PETA US kun je zien welke bedrijven dat zijn.

Vegetarische en vegan producten

Cosmetica en huishoudelijke producten kunnen dierlijke ingrediënten bevatten. LUSH heeft een eigen assortiment van volledig vegan cosmetica, en op de diervriendelijke lijst van PETA US zijn andere vegan bedrijven aangeduid met een ‘V’. Natuurlijk kunnen andere bedrijven producten produceren die volledig vrij zijn van dierlijke ingrediënten, en je kunt erachter komen welke producten dat zijn door de etiketten te controleren voordat je een product koopt. Hier vind je een volledige lijst van dierlijke ingrediënten om voor uit te kijken.

Elk jaar lijden duizenden dieren en worden ze gedood voor het testen van cosmetica over de hele wereld – en ook worden er miljarden gedood voor voedsel. Vegan worden is gezond, humaan en milieuvriendelijk. Degenen onder ons die om dieren, andere mensen en de planeet geven moeten nadenken over wat we in onze mond stoppen en wat we op onze gezichten smeren!

Hoe kun je meer doen?

Je consumentenkracht gebruiken om compassievolle aankopen te doen, is al een geweldige manier om je verzet tegen dierproeven te tonen. Maar als je nog een stap verder wilt gaan, neem dan deel aan een van onze campagnes. Of we nu luchtvaartmaatschappijen vragen om te stoppen met het vervoeren van dieren naar laboratoria of strengere wetgeving van overheden eisen om dieren te beschermen tegen proeven, er zijn talloze manieren om je stem te laten horen. Bezoek ons actiecentrum voor informatie over onze campagnes tegen dierproeven.