Dieren zijn geen vracht: 11 manieren waarop u ze kunt helpen

Geplaatst op door PETA Nederland

Wereldwijd worden iedere week meer dan een miljard dieren getransporteerd gedurende lange afstanden, door de hitte of de vrieskou, vaak zonder eten, water of veterinaire verzorging – alsof ze niets meer zijn dan vracht. Hun verschrikkelijke reis eindigt vaak in een slachthuis, waar ze een angstige dood te wachten staat. Andere eindigen in de schappen in dierenwinkels of in kooien in laboratoria.

WeAnimalsMcArthurPigsJo-Anne McArthur/We Animals

Op 29 augustus zullen meelevende mensen over de hele wereld meedoen aan een wereldwijde actiedag tegen iedere vorm van levende export van dieren. De dag markeert de 20ste verjaring van de grootste levend exportramp in de wereld, waarbij meer dan 67,000 schapen doodbranden of verdronken toen een schip dat hen vervoerde over de Indische Oceaan in brand vloog en zonk.

De beste manier om dieren te helpen is door hen of hun lichaamsdelen niet te kopen, maar we kunnen ook hun leed verminderen door in actie te komen om zo hun omstandigheden tijdens het transport te verbeteren. Hier zijn 12 acties die u kunt ondernemen:

 1. Schrijf een brief aan uw lokale krant over kippen die worden getransporteerd voor voedsel.

Laat mensen weten dat kippen opgejaagd worden door medewerkers, die hen bij hun poten grijpen en hun in kratten slingeren voor transport, waarbij ze vaak hun fragiele botten breken. Er wordt hen vaak water en eten ontzegd en de reis naar het slachthuis kan tot wel 12 uur duren, door verschillende weersomstandigheden.

 1. Regel een ontmoeting met uw lokale politici om te discussiëren hoe koeien worden getransporteerd voor de slacht.

Ze worden in vrachtwagens gepropt voor reizen die vele kilometers kunnen duren. Velen storten in onder het hete weer of bevriezen in temperaturen onder nul. Koeien die te kreupel zijn om te lopen als ze bij het slachthuis aankomen worden vaak naar hun dood gesleurd door middel van touwen en kettingen.

 1. Vertel Air France-KLM Group dat u niet met hun zal vliegen tot ze het transport van levende apen stoppen.

De luchtvaartmaatschappij blijft levende apen verschepen naar laboratoria om vervolgens te worden gemarteld tijdens experimenten, zelfs nadat vrijwel iedere andere grote luchtvaartmaatschappij in de wereld weigert hieraan mee te doen. De apen worden gefokt in gevangenschap op vieze intensieve veehouderijen of ze worden van hun thuis en familie gestolen in het wild voordat ze in kleine houten kratten worden gestopt en in de laadruimte van zowel vracht- als passagiersvluchten worden geladen.

 1. Hou een publieke ceremonie voor varkens die worden getransporteerd voor voedsel en nodig de media uit om deze bij te wonen.

Doodsbange varkens die naar slachthuizen worden gestuurd worden in kale, metalen vrachtwagens vervoerd en vaak met dergelijke aantallen bij elkaar dat ze bijna niet kunnen liggen. Ze worden in allerlei weersomstandigheden vervoerd, soms zonder voldoende toegang tot water en voedsel, voordat ze op hun dodelijke bestemming aankomen.

 1. Vraag de Ierse regering om een eind te maken aan levend transport.

Ierland heeft recentelijk een nieuwe deal gesloten waarbij duizenden koeien worden gedwongen om lange, zware reizen naar Turkije te verduren, soms in temperaturen van wel 41,5 graden. Vermoeidheid, uitdroging en de dood tijdens deze reizen zijn de norm. Neem contact op met de Minister van Landbouw in Ierland en laat hem weten dat levend export niet samengaat met dierenwelzijn en dat dit moet stoppen.

 1. Spoor Australië aan een eind te maken aan de wrede transport van schapen.

Australië stuurt meer dan 2 miljoen levende schapen ieder jaar naar het Midden-Oosten – een verschrikkelijke reis over de Indiase Oceaan in de broeiende hitte die soms wel weken duurt. Meer dan 200 miljoen dieren worden de afgelopen 30 jaar al op vieze schepen gepropt en meer dan 2,5 miljoen van hen worden dodelijk vertrapt of sterven aan uitdroging, verhongering of ziekten.

 1. Koop geen betta vissen.

Een PETA US onderzoek toonde aan dat betta vissen vaak vervoerd worden van dealers naar dierenwinkels in kleine plastic tassen, gepropt in kartonnen dozen. Deze gevoelige dieren kunnen dagenlang in het rond worden geslingerd, vaak van het ene land naar het andere. Help hen en spoor anderen aan om vissen in rust te laten leven in hun natuurlijke habitat en om dierenwinkels die ze verkopen niet te steunen.

 1. Steun dierenwinkels nooit.

Zelfs een winkel die claimt dat ze niets inkopen van de commerciële huisdieren-industrie, komt het dier waarschijnlijk van een handelaar vandaan die dit wel doet. Konijnen, cavia’s en reptielen worden in kleine kratten geladen en honderden kilometers verscheept in vrachtwagens en vliegtuigen, vaak zonder voldoende eten, water, ventilatie of beschutting. Iedere euro die u uitgeeft in een dierenwinkel steunt deze mishandeling, dus als u producten voor dieren koopt, koop deze dan van winkels die geen dieren verkopen of online en adopteer altijd van een asiel.

 1. Weiger naar circussen te gaan die dieren gebruiken.

Dieren gebruikt in circussen worden gedwongen het gros van hun leven in kleine, kale kooien en trailers door te brengen. Olifanten worden aan kettingen gehouden die voorkomen dat ze ook maar meer dan een stap in de verkeerde richting zetten, en Ringling Bros. dwingt grote katachtigen tot wel 50 weken per jaar rond te reizen. De meesten mogen slechts voor korte tijd uit hun kooi; wanneer ze op moeten treden. Help deze mishandeling te beëindigen en ga alleen naar diervrije circussen, net als Cirque du Soleil.

 1. Ga niet naar dierentuinen.

Dierentuinen verplaatsen dieren routinematig van locatie naar locatie, wat een stressvolle en beangstigende ervaring is die hen vaak doodt. Het vervoeren van giraffen en zebra’s zijn vooral riskant om ze angstig zijn van nature en willen vluchten. De lichamen van giraffen zijn zo fragiel dat ze zich vaak verwonden – soms fataal – vanwege het in paniek tegen de zijkant rennen van de kooien. Dit gebeurt zo vaak dat de voornaamste vervoerder van giraffen voor dierentuinen in de VS de kosten doorrekent die ze maken door boetes van de regering na ongelukken.

 1. Deel dit bericht met familie, vrienden en collega’s.

Er is geen betere manier dan dit te doen door het delen van de pagina Animals Are Not Freight Day of Global Action op sociale media. Kennis is macht – laat uw vrienden, buren en familie weten over deze campagne zodat we een eind kunnen maken aan de extreme drukte, vermoeidheid, uitdroging, pijn en stress die dieren in levende export moeten doorstaan.

Dieren die lijden tijdens transport hebben meelevende mensen nodig die zich voor hen uitspreken – en uw stem kan een verschil maken. Bijvoorbeeld, vrijwel iedere grote luchtvaartmaatschappij in de wereld verbiedt het transport van primaten naar laboratoria, wat deels te danken is aan de mensen die hun bezorgdheid hebben geuit. Laten we een verschil maken door ons uit te spreken deze wreedheid in het vervoer van alle dieren!