Dit is een van de meest bekeken TEDx-video’s aller tijden

Geplaatst op door Debra Wolford

Dr. Melanie Joy, auteur van de bestseller Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows, heeft de term ‘carnisme’ bedacht ter beschrijving van “het onzichtbare geloofssysteem of de ideologie die mensen aanleert bepaalde dieren te eten.” Ze identificeerde drie ‘N-woorden’ die mensen aanhalen als rechtvaardiging voor het eten van dieren: het is “natuurlijk”, “normaal” en “noodzakelijk”.

Natuurlijk is het geen van de drie. Er is niets ‘natuurlijks’ aan de manier waarop dieren worden opgesloten op intensieve veehouderijen en groeihormonen, antibiotica en andere medicijnen krijgen toegediend. Het is ook niet normaal dat mensen op grote schaal lijden aan ziektes zoals kanker, diabetes, hartaandoeningen, obesitas en beroertes, die allemaal verband houden met het verzadigde vet, de cholesterol en de verontreinigingen in vlees, eieren en zuivelproducten.

Op TEDx kun je Melanie’s (Engelstalige) lezing over carnisme, “Beyond Carnism and Toward Rational, Authentic Food Choices”, bekijken. Daarin legt ze uit dat we geconditioneerd zijn om bepaalde dieren als voedsel te zien en andere dieren als metgezellen en hoe we ons kunnen losmaken van die manier van denken. De video staat in de bovenste 1 procent van de meest bekeken TEDx-lezingen aller tijden. Geniet ervan en deel de video met iedereen die je kent!

“DOOR ONZE ZORGZAAMHEID WILLEN WE ONS AFWENDEN VAN DE WAARHEID, MAAR ONZE ZORGZAAMHEID GEEFT ONS OOK DE MOED OM DE WAARHEID ONDER OGEN TE ZIEN – OM GETUIGE TE ZIJN.”– MELANIE JOY