Dit is ‘vrije uitloop’: de grimmige realiteit op een Britse eierboerderij

Geplaatst op door PETA Nederland

Het volgende PETA-exposé omvat ooggetuigenopnamen van een ‘vrije uitloop’ eierboerderij in Groot-Brittannië, die gefilmd werden tijdens meerdere bezoeken aan een bedrijf in Cambridgeshire. Als je denkt dat ‘vrije uitloop’ hetzelfde betekent als wreedheidvrij, kom je voor een vervelende verassing te staan. Deze beelden bewijzen dat de werkelijkheid vaak mijlenver verwijderd is van hetgeen dat de industrie je wil laten geloven.

Vrij om rond te scharrelen?

‘Vrije uitloop’ kippen worden niet in kooien gehouden maar ze kunnen nog steeds met duizenden tegelijk in donkere, smerige kooien worden gepropt. Toegang tot de buitenwereld kan enorm worden beperkt en veel van deze intelligente, nieuwsgierige vogels zullen wellicht nooit het daglicht zien.

Hoge welzijnstandaard?

De overbevolking is vaak zo erg dat de kippen haast nooit de kans krijgen om hun natuurlijke gedrag te uiten zoals scharrelen, het nemen van stofbaden en omgang met soortgenoten. Velen van hen verliezen hun veren door het hoge niveau van ammoniak en stress door het extreme lawaai, de stank en de opsluiting.

Lange, gelukkige levens?

Mannelijke kuikens, die zinloos zijn voor de ei-industrie, worden normaliter binnen een paar uur nadat ze uit het ei komen, gedood. Ze worden vergast of levend in een hoge snelheidshakselaar gegooid. Vrouwtjes mogen leven zolang hun eiproductie op hoog niveau blijft, maar zodra hun lijven het beginnen op te geven, worden ze naar een slachthuis gestuurd. Hier worden ze ondersteboven vastgeketend en wordt hun keel doorgesneden zodat ze gebruikt kunnen worden voor vlees van “lagere kwaliteit”. Velen van hen zullen dit niet eens halen; ze zullen simpelweg dood neer vallen op de vloer van de schuur, waar hun lijven wegrotten.

Goed verzorgd?

Wanneer er zoveel dieren worden samengepropt in een kleine ruimte, loopt de strijd om eten hoog op. Dit, en andere bronnen van stress, kan ervoor zorgen dat kippen zich tot kannibalisme begeven en aan de rottende karkassen van hun dode groepsgenoten pikken.

De enige wreedheidvrije optie

‘Vrije uitloop’ labels zorgen er misschien voor dat consumenten zicht beter voelen over het kopen van eieren maar ze doen weinig ter bescherming van kippen. De enige echte wreedheidvrije labels zijn degene waar “vegan” opstaat.

Ontdek hoe jij kippen en andere dieren kunt helpen door vandaag jouw gratis vegan starterpakket te downloaden, of door je in te schrijven voor de vegan eed.