Dons doet pijn: PETA’s gigantische ‘gans’ vraagt deelnemers kussengevecht om dons te laten liggen

Geplaatst op door PETA Nederland

Een groot kussengevecht op de Dam lijkt onschuldig genoeg, maar voor de eenden en ganzen die levend worden geplukt tot ze bloeden is een donzen kussenvulling allesbehalve leuk. Dat is waarom op International Pillow Fight Day een PETA-lid in een groot geplukte-ganskostuum meedeed aan de chaos, om deelnemers aan het kussengevecht ertoe over te halen dons te dumpen en veer-vrij te gaan.

Moranni te Winkel

Foto’s door: Moranni te Winkel

Een recent PETA US exposé op ganzenfokkerijen in China, die 80 procent van het dons in de wereld levert, onthulde dat medewerkers ganzen op de grond vasthielden en hun veren uitrukten terwijl de vogels worstelden en schreeuwden. Vogels doorstaan deze marteling vaak meerdere malen voordat ze worden geslacht.

Soms dons komt van eenden en ganzen die gedood zijn voor foie gras, de productie waarbij vogels onder dwang worden gevoerd via buizen die in hun keel worden geramd tot hun levers pijnlijk vergroot zijn en zijn ziek gemaakt.

Eenden en ganzen zijn zeer sociale dieren die het liefst in grote groepen leven. Ganzen hebben een partner voor het leven en rouwen voor een lange tijd nadat hun partner overlijdt, terwijl eenden zeer nette dieren zijn en hun nest vrijhouden van rotzooi. Beiden hebben uitstekende navigatievaardigheden en een goed geheugen, wat goed te pas komt tijdens hun jaarlijkse migraties.


Dus alstublieft, koop geen dons! Synthetische materialen kunnen alle zachtheid en warmte voorzien die je nodig hebt zonder de wreedheid. Outdoor-merken als The North Face zijn nu pioniers met superieure, goednieuwe diervrije alternatieven en als extra fijne bijkomstigheid zullen deze materialen je warm houden in alle weersomstandigheden – in tegenstelling tot dons wat nutteloos wordt wanneer het nat is.