Dr. Frans de Waal bewees de grote diepte van de emoties van dieren: Neem actie ter ere van hem

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Dr. Frans de Waal, de primatoloog die met zijn onderzoek aantoonde dat de cognitieve vermogens van andere diersoorten niet alleen die van mensen evenaren, maar vaak zelfs overtreffen, is overleden. In een tijd waarin wetenschappers theorieën ten gunste van het bewustzijn van dieren overweldigend verwierpen, hield hij vol. Het is moeilijk om zijn bijdragen aan ons begrip van de opmerkelijke intelligentie en diepe emoties van andere dieren te overschatten.Dr. Frans de Waal hielp het grote emotionele vermogen van dieren te bewijzen

De Waal bestudeerde hoe dieren conflicten oplossen, zich verzoenen en samenwerken. Hij toonde op fameuze wijze hun begrip van eerlijke en gelijke behandeling aan. Hij presenteerde duidelijk en overtuigend bewijs dat dieren emoties ervaren variërend van vreugde en geluk tot diep verdriet en rouw, naast empathie, jaloezie en wrok.

“Ik kan geen enkele emotie noemen die uniek menselijk is.”

-Dr. Frans de Waal

De Waal veranderde niet alleen de lang bestaande vooroordelen van de wetenschappelijke gemeenschap, maar ook die van mensen over de hele wereld. Zijn 16 boeken werden vertaald in 20 talen, zijn spreekbeurten raakten uitverkocht en zijn TED talks werden miljoenen keren bekeken. Frans de Waal beargumenteerde ontegenzeggelijk dat dieren het recht hebben om behandeld te worden als denkende, voelende en waardevolle individuen – een recht dat wij mensen maar al te graag voor onszelf reserveren. Hoe meer we erkennen hoe slim en bekwaam andere dieren zijn, hoe minder excuses we kunnen verzinnen om ze kwaad te doen.