Draag je nog steeds kasjmier? ‘Geitenkammen’ zal je afschrikken

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

PETA Azië ging undercover in Mongolië om leugens over “duurzaam” en “verantwoord” kasjmier te ontmaskeren, en de bevindingen onthullen dat – ongeacht wat voor soort etikettering wordt gebruikt – alle kasjmier afkomstig is van geiten waarvan het haar met geweld werd gestolen voordat ze werden geslacht.

Tussen april 2022 en februari 2023 bezochten onderzoekers van PETA Azië kasjmier operaties in Mongolië – waaronder een kuddeoperatie met banden met kledingbedrijven zoals Louis Vuitton, Dior, Prada, Gucci, Hermès, Chanel, Burberry, Naadam, en Bottega Veneta. Onderzoekers ontdekten het volgende:

• Arbeiders bonden geiten vast bij hun poten en horens en rukten hun haar uit – dit alles terwijl de dieren het uitschreeuwden van pijn en angst.
• Een veehoeder sneed met een onsteriel mes het scrotum van geitenlammeren open en trok met zijn blote handen en zonder pijnstilling hun testikels uit.
• Stukken huid van de dieren werden met haar en al uitgetrokken.
• Geiten werden achtergelaten met bloedende wonden.
• Er waren meerdere dode dieren op het terrein, waaronder geitenlammeren die waarschijnlijk stierven van de extreme kou en honger. Ook werd er een geit dood aangetroffen de dag nadat ze ziek of gewond rond hinkend in een hok was gezien.

Kammen is een pijnlijk, langdurig proces
Geiten schreeuwden het uit toen arbeiders ze bij hun poten vastbonden en het haar uit hun gevoelige huid trokken met scherpe metalen kammen – een angstaanjagend proces dat meestal een uur per geit duurt. Het kammen met de hand wordt alleen gedaan om geld te verdienen, omdat kasjmiergeiten hun vacht op natuurlijke wijze zouden afwerpen.

Geitenjongen schreeuwden het uit toen ze zonder pijnstilling werden gecastreerd, terwijl een arbeider met een onsteriel mes in hun scrotum sneed en met zijn blote handen hun testikels eruit rukte. Een geit liep een bloederige wond op tijdens het kammen en een onderzoeker vond stukken kasjmier met huid erop. Een andere geit werd gezien met een bloedende penis. Een onderzoeker vond een geit die er ziek of gewond uitzag terwijl hij rondliep in een hok. Het dier werd de volgende dag dood aangetroffen. En geitenlammeren stierven, net als vele anderen, tijdens de strenge Mongoolse winter. Een contactpersoon van een veehoedersfamilie vertelde onderzoekers van PETA Azië ook dat kleinere geiten sterven doordat ze vertrapt worden door grotere geiten als ze ’s nachts naar een schuilplaats rennen, wanneer het wel min 30 graden Celsius kan worden.

Arbeiders slaan koppen van geiten in met hamers
Wat consumenten zich misschien niet realiseren is dat de kasjmierindustrie een slachtindustrie is – arbeiders doden geiten wanneer ze niet langer productief genoeg worden geacht voor deze handel.

Onderzoekers bezochten slachthuizen, waar ze vastlegden dat arbeiders kasjmiergeiten naar de slachtvloer sleepten, ze met een hamer op de kop sloegen en hun keel doorsneden. De arbeiders doodden ze in het volle zicht van andere geiten. Sommige geiten bleven na het doorsnijden van hun keel nog meer dan vier pijnlijke minuten bewegen voordat ze uiteindelijk stierven.

Schijn ‘normen’ ondersteunen het lijden van geiten
In de nasleep van het eerste onderzoek van PETA Azië naar de kasjmierindustrie, beweerden kledingbedrijven dat ze bepaalde “normen” voor dierenwelzijn zouden volgen en ondersteunen, onder andere door zich aan te sluiten bij de Sustainable Fibre Alliance (SFA), een organisatie die twee van de kasjmierbedrijven certificeert die te zien waren in de meest recente beelden van PETA Azië. Maar de realiteit is dat de dierenhuidindustrie nooit verlost zal zijn van uitbuiting en ongebreidelde wreedheid, welke normen er ook worden aangenomen. Het onderschrijven van “standaarden” in plaats van het uitbannen van materialen die van dieren afkomstig zijn, doet dieren te kort en houdt hun lijden in stand.

De SFA Code of Practice doet bijvoorbeeld het volgende:

• Het beveelt aan om kasjmier te verzamelen met behulp van kammen, ondanks de negatieve welzijnsresultaten die daarmee gepaard gaan.
• Het vereist geen pijnstilling voor castratie of verwondingen die ontstaan tijdens het kammen.
• Het beschouwt het “humaan” behandelen van dieren voorafgaand aan het slachten als een aanbeveling, niet als een vereiste.
• Het vereist niet dat geiten worden verdoofd voor het slachten en het staat het gebruik van stomp geweld toe om geiten te doden.

Producenten hoeven niet eens aan alle richtlijnen van de praktijkcodes te voldoen om door de SFA gecertificeerd te worden.

Kasjmierproductie verwoest het milieu
Geiten moeten elke dag meer dan 10% van hun lichaamsgewicht aan ruwvoer eten en ze eten planten vaak tot aan de wortel op, waardoor ze niet meer kunnen aangroeien. Ongeveer 80% van de recente afname van de vegetatie op grasland is toe te schrijven aan de explosieve groei van de geiten- en andere herkauwerspopulaties in Mongolië, en het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties heeft vastgesteld dat 90% van Mongolië bestaat uit droog, kwetsbaar land dat in toenemende mate wordt bedreigd door woestijnvorming.

“Meer geiten betekent meer begrazing, wat weer leidt tot degradatie van de graslanden. Het resultaat is ondervoede geiten met grovere haren, waardoor het aanbod van hoogwaardige kasjmier slinkt. Om de verloren inkomsten te compenseren, fokken de veehoeders grotere kuddes, waardoor de cyclus opnieuw begint.”
– Common Objective, global fashion monitor

Reclame versus de werkelijkheid
Geiten zijn slimme dieren die, net als mensen, een sterke band met elkaar vormen. Net als alle dieren verdienen geiten respect en medeleven. Jij hebt de macht om te helpen de mishandeling van deze nieuwsgierige, sociale dieren te stoppen.

Bedrijven schetsen graag een mooi beeld van wat er met dieren gebeurt voor kasjmier. Maar zoals de beelden van PETA Azië van veehoeders die leveren aan grote internationale retailers laten zien, is de realiteit heel anders:

Links is een afbeelding te zien van de kasjmierproductie op de website van Naadam. De rechter afbeelding is een foto van het onderzoek van PETA Azië naar een bedrijf dat kasjmier levert aan de leverancier van Naadam.

Dring er bij merken op aan om kasjmier te dumpen
Vertel Louis Vuitton, Dior, Prada, Gucci, Hermès, Chanel, Burberry, Naadam, Bottega Veneta en andere merken om alleen vegan materialen te kiezen en te stoppen met het steunen van de uitbuiting en het slachten van geiten.