Een kijkje in de keuken van een angstlaboratorium: apen met hersenletsel geterroriseerd met ‘slangen’

Geplaatst op door Lydia Smyth

PETA US heeft 43 uur aan nog nooit eerder vertoonde videobeelden bemachtigd waarop is te zien dat apen met hersenletsel worden geterroriseerd met rubberen slangen en spinnen in een laboratorium van de National Institutes of Health (NIH) in Maryland in de VS.

Speciaal ontworpen angstkooien
Deze proeven zijn ontworpen om zoveel mogelijk angst uit te lokken. Een proefnemer snijdt een stuk van de schedel van een aap af, injecteert gifstoffen in de hersenen, zuigt soms een deel van de hersenen weg of verbrandt ze en veroorzaakt permanent en traumatisch hersenletsel.

De apen worden vervolgens alleen in een kleine metalen kooi geplaatst die in een grotere zwartgeverfde doos staat. Een guillotineachtige deur aan de voorkant van de kooi gaat plotseling open waardoor er iets te zien is dat van nature beangstigend is voor een aap – een slang of een spin. Deze slangen en spinnen zijn nep maar zien er realistisch uit, en sommige kunnen zelfs bewegen of springen.

Omdat apen van nature bang zijn voor spinnen reageren sommige defensief – ze verstijven, kijken weg of wenden zich af. Anderen schudden aan hun kooien. Sommige apen vertrekken hun gezicht of smakken met hun lippen – onderdanig gedrag als reactie op een bedreiging. De apen ondergaan deze kwelling keer op keer. Als de proefnemers klaar met ze zijn, worden ze mogelijk gedood of hergebruikt voor andere experimenten waarin ze verder gemarteld worden.

Bloedgeld – en veel – voor niks
Deze proeven hebben tientallen miljoenen dollars aan belastinggeld gekost – in de afgelopen 13 jaar alleen al meer dan $ 36 miljoen (ongeveer € 33,3 miljoen). De beelden die PETA US in handen heeft zijn afkomstig van een NIH-project genaamd ‘Neural Substrates of Reward Processing and Emotion‘. Sinds 2007 is er $ 16,4 miljoen (ongeveer € 15,1 miljoen) uitgetrokken voor dit project.

Na dertig jaar apen te hebben gemarteld en gedood heeft dit laboratorium niet één behandeling of remedie voor ziekten bij de mens ontwikkeld.

Deze experimenten vertonen desastreuze tekortkomingen. In een paper uit 2007 geven de proefnemers aan dat, omdat de apen die ze gebruikten en uiteindelijk doodden gekocht waren van fokkoloniën, “we de mogelijkheid niet kunnen uitsluiten dat omgevingsfactoren zoals stress hebben bijgedragen aan de invloed van genetica op cognitie die we rapporteren”.

Kunnen we echt niet beter?

Deze proeven druisen in tegen menselijk fatsoen en zijn beschamend voor de wetenschap.

Onderzoekers bestuderen al tientallen jaren de rol van bepaalde delen van de hersenen bij het reguleren van emoties en bij gedragsflexibiliteit – maar in natuurlijk voorkomende omstandigheden bij de mens – en behalen betrouwbare, toepasbare resultaten. Onderzoeksgeld moet beschikbaar worden gesteld voor mensrelevante modellen en baanbrekende methoden die veelbelovend zijn voor de mens.

Dit soort ‘onderzoek’ naar angst is neergekomen op 30 jaar aan apenmarteling. Zo willen we als soort niet zijn. Zo boeken we geen succes. PETA US eist dat NIH dit laboratorium sluit, deze proeven stopzet en in plaats daarvan geld steekt in superieure onderzoeksmethoden waar geen dieren aan te pas komen en die te mens ten goede komen.

Ook in Nederland worden apen gekweld en gedood
In het Biomedical Primate Research Centre in Rijswijk – het grootste primatenlaboratorium en -fokcentrum van Europa – worden op elk gegeven moment ongeveer 1500 apen gehouden voor het fokken, en op veel daarvan wordt geëxperimenteerd. Ze worden mogelijk geschoren, getatoeëerd, gedrogeerd – waardoor ze zich kunnen verwonden – in krappe kooien gezet, besmet met slopende ziekten of zelfs gedood in het volle zicht van hun metgezellen.

Roep de Nederlandse regering alsjeblieft op om te stoppen met het gebruik van apen in dierproeven:

Help apen nu