Enorme vooruitgang! Na van PETA te hebben gehoord bespaart Nederlandse hogeschool kleine zoogdieren leed in vallen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

We hebben goed nieuws voor muizen en eekhoorns. Aeres Hogeschool in Almere stopt met de dodelijke vangst van kleine zoogdieren na van PETA gehoord te hebben.

Naar aanleiding van informatie van een klokkenluider heeft PETA brieven gestuurd waarin de hogeschool werd opgeroepen een einde te maken aan de vermeende vangst van kleine dieren in met water gevulde vallen, waarin vele dieren verdrinken, voor een studentenproject om de biodiversiteit van ongewervelden te bestuderen.

Deze vangst was niet alleen wreed, maar mogelijk ook in strijd met de wet. Daarom heeft PETA een klacht ingediend bij de provincie Flevoland over een mogelijke overtreding van de Wet natuurbescherming.

Wij zijn blij te vernemen dat de hogeschool de vallen kleiner heeft gemaakt, zodat muizen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren er niet meer in kunnen.

Verdere vooruitgang nodig om ook insecten te behoeden voor verdrinking

De aangepaste vallen kunnen kleine zoogdieren tegen verdrinking beschermen, maar insecten worden nog steeds gevangen en gedood.

PETA heeft de hogeschool herhaaldelijk hulp aangeboden bij het ontwikkelen van een project om de biodiversiteit te bestuderen zonder daarbij dieren te doden, maar de hogeschool heeft dit aanbod niet aanvaard. PETA biedt de instelling nu suggesties voor humane studiemethoden, zodat ook ongewervelde dieren niet langer worden gedood.

Wat gebeurde er met muizen en eekhoorns?

Een bezorgde klokkenluider nam contact op met PETA over het studieproject waarbij studenten “potvallen” moesten zetten in een park. De met zeepsop gevulde bekers vingen zonder onderscheid insecten en kleine zoogdieren, en studenten hebben er naar verluidt zowel levende als dode muizen en jonge eekhoorns in gevonden. De klokkenluider meldde ook dat verdronken ongewervelde dieren ter conservering werden overgebracht in potten met spiritus.

In beelden die door de klokkenluider werden verstrekt, waren doorweekte muizen te zien die in paniek proberen te ontsnappen uit een val. Een roerloze muis lijkt in een staat van acute nood te verkeren nadat het dier blijkbaar uit een val is gehaald. PETA mocht deze beelden niet delen van de persoon die het auteursrecht heeft, maar hieronder is een illustratie te zien op basis van de beelden.

 

Doe niet mee aan activiteiten die dieren schade toebrengen

Vergeet niet dat je het recht hebt om af te zien van activiteiten waarvoor dieren mogelijk lijden. Als je wordt gevraagd om dierproeven uit te voeren, neem dan contact met ons op en wij zullen je helpen om te pleiten voor het gebruik van humane methoden.

Als je hebt gezien dat dieren onmenselijk worden behandeld of in omstandigheden verkeren waarvan je denkt dat ze in strijd zijn met richtlijnen, wetten of voorschriften, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Ondersteun de Research Modernisation Deal

Lees over en steun PETA’s Research Modernisation Deal – onze strategie voor het vervangen van onbetrouwbare, wrede dierproeven door ethische, diervrije methoden – en deel wat je te weten komt met je vrienden en familie.