Europese Ombudsman lanceert onderzoek naar dierproeven voor cosmetica

Geplaatst op door PETA Nederland

In reactie op een klacht die werd ingediend door PETA UK heeft de Europese Ombudsman – die officieel verantwoordelijk is voor onderzoek naar klachten over EU-instituties – een onderzoek gelanceerd naar de poging door de Europese Commissie en het Europese Chemicaliën Agentschap (ECHA) om het verbod op  testen van cosmetica ingrediënten op dieren te verzwakken ondanks het gebrek aan gezag om dit te doen.

Untitled design (14)

De EU-Cosmeticaverordening verbiedt dierproeven voor cosmetica, alsmede de verkoop van cosmetica en ingrediënten die ergens anders in de wereld op dieren zijn getest. Maar een gebrekkige interpretatie van de wet door deze regelgevende instanties, betekent dat dieren blijven sterven in proeven voor cosmetische ingrediënten.

Door de Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemische Stoffen (REACH) regulering – ’s werelds grootste chemische testprogramma – als excuus te gebruiken, hebben de Europese Commissie en het ECHA besloten dat zij onder sommige omstandigheden dierproeven zullen toestaan voor chemicaliën gebruikt in cosmetica.

Dit is een schandelijke actie. Het schendt zowel Cosmeticaverorderning en de REACH-verordering en zal ertoe leiden dat dieren lijden in pijnlijke experimenten waarin chemische stoffen in hun lichaam worden geïnjecteerd, in hun keel worden geforceerd of op hun geschoren huid worden gewreven.

Het is ook misleidend naar de EU-burgers en -consumenten. Met de invoering van het verbod op dierproeven, zouden we erop moeten kunnen vertrouwen dat de producten die we kopen wreedheidvrij zijn en niet bezoedeld door nieuwe proeven op dieren.

Er staan potentieel duizenden dierenlevens op het spel en we hopen erop dat de Ombudsman ons standpunt zal innemen dat de autoriteiten buiten hun bevoegdheden zijn gegaan bij de interpretatie en toepassing van de wet. Het doel van de Cosmeticaverordening – die zorgdraagt voor de veiligheid van cosmetische producten en ingrediënten met behulp van enkel humane proefdiervrije methoden – moet worden gehandhaafd.

Wat u kunt doen

Leg druk op de Europese autoriteiten om de cosmeticaverbod op dierproeven te handhaven. Stuur ze hier een korte e-mail.

En koop producten die absoluut gegarandeerd wreedheidvrij zijn, door de PETA US lijst te raadplegen van bedrijven die nooit op dieren testen.