10 dingen die ik eerder had willen weten over koemelk

Geplaatst op door Debra Wolford

Hier zijn 10 feiten over koemelk die ik eerder had willen weten:

1. Koemelk is niet voor mensen – het is voor kalfjes. Dit lijkt me nu vanzelfsprekend, maar de zuivelindustrie doet er alles aan om dit feit voor ons te verbergen. Koeien produceren net als mensen melk om hun baby’s te voeden. Maar op melkveebedrijven worden kalveren bij hun moeders weggehaald als ze nog maar een dag oud zijn, zodat boeren de melk die voor hen bestemd is kunnen verkopen. Deze scheiding veroorzaakt leed en verdriet voor zowel moeder als kalf.

2. Mannelijke kalfjes worden vaak verkocht aan de kalfsvleesindustrie, onderworpen aan geweld en geslacht als ze slechts een paar maanden oud zijn.

3. Vrouwelijke kalfjes zijn meestal bestemd voor hetzelfde lot als hun moeders. Ze worden gewoonlijk jaar in jaar uit kunstmatig geïnsemineerd zodat ze melk blijven produceren voor mensen. Dit betekent dat hun baby’s keer op keer bij hen worden weggehaald. Bedenk: moederkoeien houden net zo van hun kalfjes als menselijke moeders van hun baby’s houden.

4. Koeien op hedendaagse Nederlandse melkveebedrijven produceren meestal 10 keer meer melk dan ze nodig hebben om een kalf te voeden. Als gevolg daarvan hebben ze vaak last van pijnlijke uierontsteking, ook wel mastitis genoemd, wat leidt tot meer pus en bacteriën in hun melk.

5. De meeste koeien die voor hun melk worden gebruikt, hebben van nature hoorns, maar veehouders verwijderen het hoornweefsel met brandende ijzers, bijtende chemicaliën, messen of handzagen – soms zonder enige pijnverlichting.

6. Wanneer de lichamen van koeien op zijn en ze niet langer de grote hoeveelheden melk kunnen produceren waar veehouders op uit zijn, worden ze naar het slachthuis gestuurd.

7. De natuurlijke levensverwachting van een koe is ongeveer 20 jaar, maar in de zuivelindustrie worden de meeste koeien geslacht als ze slechts 4 of 5 jaar oud zijn.

8. Vanwege de enorme CO2-uitstoot van melkveebedrijven en de honderdduizenden tonnen mest die er als afval worden geproduceerd belasten deze bedrijven het Nederlandse platteland en het milieu als geheel enorm. Elke koe die in de zuivelindustrie wordt grootgebracht, verbruikt tot wel 150 liter water per dag.

9. Mensen zijn de enige soort die melk drinkt van een andere soort en die melk drinkt op volwassen leeftijd. En mensen die koemelk drinken, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen, diabetes, kanker en vele andere ziekten.

10. We hoeven deze mishandeling niet te accepteren. Er is zoveel heerlijke zuivelvrije melk om van te genieten – en niemand hoeft daarvoor te lijden. Versterkte plantaardige melksoorten, zoals soja- en amandelmelk, bevatten calcium, vitaminen, ijzer, zink en eiwitten en bevatten geen cholesterol of verzadigd dierlijk vet. Je kunt voor gezonde melk kiezen zonder een industrie te steunen die koeien onderwerpt aan een levende nachtmerrie.

Koeien zijn zachtaardige dieren die vreugde, pijn en angst voelen, net als mensen, en moederkoeien zijn toegewijd aan hun jongen. Draag niet bij aan hun ellende – stap vandaag nog over op een heerlijke zuivelvrije melk!