In Finland worden vossen met ernstig overgewicht gefokt voor bont

Geplaatst op door Yvonne Lemmen

Schokkend, nieuw beeldmateriaal van dierenrechtenorganisatie Oikeutta eläimille onthult dat poolvossen op Finse fokkerijen worden doorgefokt tot ze veel te zwaar zijn, zodat hun pels groter wordt en meer geld opbrengt.

Ondanks dat de Finse wetgeving fokpraktijken verbiedt die dieren leed berokkenen, wordt de regelgeving gewoon genegeerd wanneer het op bontfokkerijen aankomt. De vossen, die vijf keer zoveel wegen als hun natuurlijk gewicht in het wild, hebben moeite zich te bewegen in hun krappe kooien en lijden aan oogafwijkingen, zwakke poten en gewrichtsproblemen.

Zoals te zien is op de beelden, worden de enorme vossen in kale, kleine hokken gehouden. Een wereld van verschil met hun natuurlijke omgeving. Deze nieuwsgierige en gevoelige dieren krijgen hun hele leven lang geen kans om te spelen, zich te bewegen of zich met anderen te vermaken. Ze worden uiteindelijk gedood door middel van vergassing of elektrocutie – methoden die moeten voorkomen dat de pels van het dier wordt beschadigd.

Volgens Oikeutta eläimille worden de pelzen van de dieren die in het beeldmateriaal te zien zijn verkocht door Saga Furs en bestond 83 procent van de door hen verkochte pelzen op hun meest recente veiling uit grote pelzen. Een groot gedeelte van het bont dat door dit merk wordt verkocht komt terecht bij luxe modemerken als Louis Vuitton, Gucci en Michael Kors.

Vossen zouden hun dagen moeten doorbrengen in de vrije natuur. Ze zouden niet vetgemest moeten worden en in vieze hokken worden opgesloten voor de kledingkast van mensen. Landen in heel Europa keren deze wrede praktijken de rug toe door bontfokkerijen te verbieden. En de druk op de Finse overheid groeit om in actie te komen en deze vossen en andere dieren die worden gebruikt voor hun pels te beschermen.

Spreek je uit tegen deze wrede praktijken en stuur een tweet naar Jari Leppä, de Finse minister van land- en bosbouw.

Ondanks dat er in Nederland in 2024 een verbod ingaat op het fokken van voor bont, zijn er de afgelopen vijf jaar bontproducten met een waarde van duizenden euro’s geïmporteerd vanuit Finland. Mocht je ooit bont te koop zien, om deze wrede industrie niet langer te steunen.

Leg de eed af