Geweldig nieuws: Noorwegen verbiedt pelsdierfokkerijen!

Geplaatst op door Debra Wolford

Noorwegen introduceert een totaal verbod op de pelsdierhouderij, aldus een verklaring die dit jaar door de Noorse dierenrechtenorganisatie NOAH is afgegeven. In het land bevinden zich momenteel 300 pelsdierfokkerijen waar elk jaar 700.000 nertsen en 110.000 vossen worden gefokt en gedood, dus dit is echt een enorme overwinning voor dieren.

In een onthullende reportage die in 2014 door PETA is vrijgegeven zijn de gruwelijke omstandigheden op pelsdierfokkerijen in Noorwegen en in verschillende andere landen te zien, evenals beelden die zijn vastgelegd door de Noorse groepen Dyrebeskyttelsen Norge en Nettverk voor Dyrs Frihet. Op de beelden zijn dieren te zien die lijden aan honger, dorst en onbehandelde, bloedige wonden. Velen op deze fokkerijen worden krankzinnig als gevolg van hun opsluiting, en sommigen worden gedreven door zelfverminking en kannibalisme. Dode dieren worden achtergelaten om weg te rotten, vaak tussen hun wanhopige kooigenoten. Aan het einde van deze beproeving worden de dieren gedood, meestal op gruwelijke manieren, waaronder anale of vaginale elektrocutie.

Dierenrechtenactivisten in Noorwegen voeren al jaren campagne voor een verbod. In 2016 organiseerde NOAH de grootste protestmars tegen bont van Europa (Engels), waarbij meer dan 13.000 mensen door de straten van Oslo en andere Noorse steden liepen. Veel PETA-aanhangers waren erbij om de bontvrije boodschap te verspreiden.

Hoewel de volledige details van het Noorse verbod nog moeten worden uitgewerkt, zullen alle pelsdierfokkerijen in het land naar verluidt uiterlijk in 2025 moeten sluiten.