Geweldig nieuws voor nertsen: Italië verbied nertsenfokkerij

Geplaatst op door Dan Howe

Italië staat op het punt zich aan te sluiten bij de steeds langer wordende lijst van landen die wetgeving hebben aangenomen die de pelsdierhouderij verbiedt. De Italiaanse senaat heeft een amendement goedgekeurd dat alle nertsenfokkerijen in het land binnen zes maanden zal sluiten.

Verwacht wordt dat de stemming voor het einde van het jaar door het Italiaanse parlement zal worden bekrachtigd en dat Italië – de hoofdstad van de mode – zich zal voegen bij de steeds groeiende lijst van landen die wetgeving hebben aangenomen om deze wrede industrie te verbieden.

Dit nieuws kon niet snel genoeg komen voor de nertsen op bontfokkerijen, die in smerige kooien worden opgesloten en niet de kans krijgen om rond te lopen, zwemmen of iets anders te doen wat natuurlijk en belangrijk voor hen is. Onderzoek naar de Italiaanse bontindustrie heeft uitgewezen dat nertsen in krappe draadkooien worden gehouden en dat sommigen hun toevlucht nemen tot kannibalisme en zelfverminking vanwege de extreme stress die de opsluiting met zich meebrengt. Deze dieren werden gedood door ze te vergassen – een afschuwelijk lot voor semi-aquatische dieren zoals nertsen, die hun adem onder water lange tijd kunnen inhouden.

Activisten spraken zich uit

PETA-entiteiten en andere dierenbeschermingsgroepen voeren al lang campagne tegen deze wrede industrie. Dank aan de meer dan 50.000 supporters van PETA-entiteiten die brieven hebben gestuurd naar de premier van Italië, waarin zij hem opriepen actie te ondernemen.

Van het plaatsen van opiniestukken in prominente publicaties tot het beplakken van Rome en Milaan met reclameborden en het houden van in het oog springende demonstraties, PETA-entiteiten verspreidden de anti-bontboodschap op grote schaal.

Bont wordt al gemeden door enkele van de grootste namen in de Italiaanse mode: Gucci, Prada, Versace, Armani, Furla, Valentino, Elisabetta Franchi en Brunello Cucinelli zijn allemaal met trots bontvrij. Het is duidelijker dan ooit dat bont dood is.