Groot nieuws! Britse farmaciegigant GSK zegt NEE tegen gedwongen zwemtest

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

Fantastisch nieuws! Na met PETA UK en haar internationale zusterorganisaties te hebben gesproken heeft de Britse multinational GlaxoSmithKline (GSK) bevestigd dat het bedrijf het gebruik van de gedwongen zwemtest op muizen en andere dieren definitief heeft stopgezet.

PETA UK verstrekte het bedrijf informatie over de gedwongen zwemtest, en nu kunnen we de farmaciegigant feliciteren met deze barmhartige stap!

GSK is één van de 10 grootste farmaceutische bedrijven ter wereld qua inkomsten. Na gesprekken met PETA UK en haar internationale zusterorganisaties werd GSK het 14e bedrijf en het 12e farmaceutische bedrijf – waaronder Pfizer, Johnson & Johnson, Bayer, AbbVie, Roche en AstraZeneca – dat heeft toegezegd de test niet te gebruiken.

Wat is de gedwongen zwemtest?

In de veelgebruikte test – die vaak wordt uitgevoerd in een poging om menselijke depressie te bestuderen – worden muizen, ratten, cavia’s, hamsters en gerbils in onontkoombare bekers met water gedaan. Bekijk de video om zelf te zien wat deze dieren doormaken:

Tijdens deze bijna-verdrinkingsexperimenten proberen de in paniek geraakte dieren te ontsnappen door langs de wanden van de bekers omhoog te klimmen of zelfs onder water te duiken op zoek naar een uitweg. Ze peddelen verwoed en proberen wanhopig hun kop boven water te houden.

De experimenteerders meten hoe lang het duurt voordat ze stoppen met worstelen en beginnen te drijven, met het argument dat degenen die minder lang zwemmen in een staat van ‘wanhoop’ verkeren.

De gedwongen zwemtest is slechte wetenschap

De test doet niets anders dan dieren angst aanjagen en de ontwikkeling van effectieve nieuwe behandelingen voor depressie, die zo hard nodig zijn, vertragen.

Tussen 2002 en 2018 publiceerden GSK-medewerkers ten minste 29 artikelen die het gebruik van de gedwongen zwemtest in experimenten met ten minste 1.327 muizen en 447 ratten beschrijven. GSK-medewerkers probeerden na te gaan of bepaalde stoffen of genetische manipulaties het depressieniveau van een dier beïnvloedden. De toepasbaarheid van het gedrag van een dier tijdens de gedwongen zwemtest op zijn of haar stemming, op een menselijke depressie of op het nut van een stof voor de behandeling van menselijke depressie is echter substantieel weerlegd.

Op de test is veel kritiek van wetenschappers die stellen dat drijven geen teken van depressie of wanhoop is, maar eerder een positief teken van leren, energie besparen en het zich aanpassen aan een nieuwe omgeving. Uiteindelijk is de test een uiterst slechte voorspeller van de vraag of een medicijn zal werken om depressie bij de mens te behandelen.

Roep Eli Lilly op om de test ook te verbieden

Farmaciegigant Eli Lilly weigert nog steeds het gebruik van de wrede en zinloze test binnen het bedrijf te beëindigen. Laat het bedrijf weten hoe je denkt over het kwellen van muizen en hamsters – stuur het nu een bericht.