Gruwelijkheden van de vlees-, eier-, zuivel- en visindustrieën in 7 foto’s

Geplaatst op door Debra Wolford

Kippen, koeien, varkens, schapen, vissen en andere dieren op intensieve veehouderijen hebben gevoelens, gedachten en persoonlijkheden. Toch onderwerpen de vlees-, eier-, zuivel- en visindustrieën hen aan ellendige omstandigheden, enorm leed en een gewelddadige slacht.

Deze dieren krijgen nooit de kans hun jongen groot te brengen, in de aarde te wroeten, nesten te bouwen of iets anders te doen dat natuurlijk en belangrijk voor hen is. De meesten zullen zelfs pas frisse lucht inademen op de dag dat ze op vrachtwagens worden geladen op weg naar het slachthuis. Dit maken ze mee voordat ze op tafel terechtkomen:

Kippen

© Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Kippen die voor hun vlees zijn grootgebracht, worden intensiever gekweekt dan welk ander dier dan ook. Werknemers sturen elk pas uitgekomen kuiken naar een grote, stoffige, raamloze schuur met 18 vogels per vierkante meter, en veel kippen worden geslacht als ze slechts 42 dagen oud zijn.

© Jo-Anne McArthur / Animal Equality

In de eierindustrie brengen miljoenen kippen hun hele leven door in krappe schuren en zijn ze nooit in staat om frisse lucht in te ademen. Ze zijn gefokt om elke dag een ei te leggen totdat ze uitgeput de dood in worden gedreven.

Koeien

Koeien die voor hun vlees worden gefokt, worden vaak op intensieve veehouderijen gehouden en brengen mogelijk hun hele leven in helse schuren door. Werknemers slagen er vaak niet in om ze op de juiste manier te verdoven, dus worden veel doodsbange dieren gedood terwijl ze schoppen en schreeuwen en elke afschuwelijk moment bewust meemaken.

© Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Koeien die zijn grootgebracht om melk te produceren, staan mogelijk hun hele leven op een betonnen vloer, waardoor ze kreupel kunnen worden. Ze lijden vaak aan pijnlijke uierontsteking en andere gezondheidsproblemen. Werknemers nemen hun kalveren bij ze weg binnen een paar dagen na de geboorte, met verdriet en angst voor zowel moeder als baby tot gevolg.

Varkens

De stress van opsluiting op intensieve varkenshouderijen leidt bij varkens vaak tot agressief gedrag zoals staartbijten. Daarom worden door werknemers routinematig de staarten afgeknipt en de tanden afgeslepen, meestal zonder pijnstillers. Moedervarkens worden gedwongen om steeds opnieuw zwanger te worden, en hun baby’s worden na slechts enkele weken bij hen weggerukt en veroordeeld tot hokken waarin ze worden vetgemest voordat ze naar het slachthuis worden gestuurd.

Schapen

© Patty Mark / ALV.org.au

Elk jaar sterven miljoenen lammeren die zijn gefokt voor vlees binnen enkele dagen na de geboorte aan blootstelling aan de weerselementen, ondervoeding of ziekte. Overlevenden worden meestal geslacht als ze slechts 10 weken oud zijn. Tijdens hun korte leven ondergaan ze pijnlijke verminkingen, zoals het couperen van de staart en castratie, zonder pijnstillers.

Vissen

Gekweekte vissen hebben te maken met intense opsluiting, vuile omstandigheden, verwaarlozing en een hoog risico op ziekten en parasieten zoals zeeluis. Ze worden onderwater opgesloten in kooien en hebben nooit de kans om vrij te zwemmen of hun natuurlijke instincten te volgen. Werknemers knuppelen hen vaak op gewelddadige wijze dood of laten hen stikken.

Wat je kunt doen

De industrieën zijn een nachtmerrie voor dieren, die worden behandeld als een verzameling lichaamsdelen in plaats van als individuen met gevoel. Hun ellende zal blijven voortduren – tenzij we actie ondernemen.

Wil je een diervriendelijkere levensstijl volgen? Word dan vegan. Er zijn veel vegan opties beschikbaar, dus het is supereenvoudig: