Het leven in een proefdierlaboratorium: de ervaring van een ‘ongebruikt’ dier

Geplaatst op door Debra Wolford

Uit een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er in Nederland in 2016 449,874 experimenten werden gedaan met muizen, ratten, vissen, honden, primaten en andere dieren. Maar liefst 46,504 dieren werden gedood zodat hun lichaamsdelen konden worden gebruikt in experimenten.

En elk dier dat niet op het ‘juiste’ moment aan de ‘juiste’ criteria voldoet, kan als een ongevoelig, levenloos voorwerp worden weggegooid en als overbodig worden behandeld om de wrede toeleveringsketen van het laboratorium in gang te houden.

 

In 2016 bestond 30.3 procent van de ‘ongebruikte’ dieren uit muizen. Maar het feit dat ze niet werden gebruikt, betekent niet dat ze niet hebben geleden. Om muizen te identificeren, prikken onderzoekers vaak gaten in hun oren of snijden ze de uiteinden van hun staarten af, of zelfs hun tenen, waardoor ze enorm lijden.

Muizen zijn intelligente, gevoelige dieren. In hun natuurlijke omgeving leven ze in complexe sociale groepen, laten ze een breed scala aan geursporen achter om te communiceren, en zingen ze liefdesliedjes bij het zoeken van een partner.

In een laboratoriumfokkerij is er geen vrijheid of keuze in het leven. Jonge muizen worden bij hun moeder weggehaald als ze slechts 2 tot 3 weken oud zijn, gehuisvest in groepen van hetzelfde geslacht en gedwongen om te paren met een dier dat de fokker heeft gekozen. Fel licht en harde geluiden dragen bij aan de stress van deze gevoelige nachtdieren. Daar komen nog de kale, steriele kooien bij die zo klein zijn dat de dieren nauwelijks op hun achterpoten kunnen staan, evenals dagelijkse onderbrekingen door bemoeizuchtige laboratoriummedewerkers. De muizen worden ook ruwweg bij de staart opgepakt terwijl hun geslachtsorganen worden geïnspecteerd en gedwongen te leven in sociale groepen met onbekende muizen en hebben geen mogelijkheid om te ontsnappen aan dominante kooigenoten. Alles bij elkaar opgeteld is het geen verrassing dat muizen extreem agressief kunnen worden – tot het punt waarop ze elkaar in stukken scheuren.

Geen enkel dier zou op deze manier moeten leven, van alles onthouden dat van nature en van belang voor hen is.

Wat je kunt doen

Dieren zijn niet van ons om op te experimenteren of op welke andere manier dan ook te gebruiken. Het fokken en uitbuiten van dieren moet stoppen, en er moet in plaats daarvan geïnvesteerd worden in superieure, geavanceerde, proefdiervrije onderzoeksmethoden.