Het moederbedrijf van Gucci in verband gebracht met gruwelijke slangenmoorden

Geplaatst op door Chelsea Munro

Op nooit eerder vertoonde beelden onthult een onderzoek van PETA Azië naar de exotische huidenindustrie in Thailand dat duizenden slangen wreed worden opgesloten en vervolgens met hamers op hun kop worden geslagen en met haken worden gespietst terwijl ze nog bewegen.

De twee pythonfokkerijen die onderzoekers van PETA Azië bezochten, leveren huiden aan Caravel, een looierij die eigendom is van modeconcern Kering, het moederbedrijf van Gucci, Yves Saint Laurent en andere merken.

Kering steunt het immense lijden en de gruwelijk gewelddadige dood van dieren zolang het zijn merken toestaat python-, krokodillen- en andere exotische huiden te verkopen.

Bekijk de videobeelden en gebruik het formulier hieronder om je uit te spreken voor dieren.

Zieke pythons, smerige leefomstandigheden

In de natuur warmen pythons zich in de zon, klimmen in bomen, zwemmen en verkennen uitgestrekte gebieden. Op de twee pythonfokkerijen die onderzoekers van PETA Azië bezochten – Closed-Cycle Breeding International (CCBI) en Sisatchanalai Python Farm – hielden werkers slangen in kleine, kale dozen en kooien, waarvan sommige vol lagen met uitwerpselen.

Om de productie te maximaliseren fokten werkers van CCBI vrouwelijke pythons met drie of vier verschillende mannelijke pythons in één fokseizoen. De eigenaar gaf toe dat sommige pythons stierven als gevolg van gevechten met elkaar tijdens het broedseizoen.

De eigenaar van CCBI vestigde tijdens een rondleiding op het bedrijf van zijn vader, Sisatchanalai Python Farm, de aandacht van een onderzoeker op een uitgemergelde slang, waarbij hij opmerkte dat hij of zij waarschijnlijk “lange tijd niet had gegeten” en dat “ze zich ervan moesten ontdoen… het is beter om [de slang] te doden”. De eigenaar zei dat een andere slang die niet goed verveld was – waardoor er schubben aan de ogen bleven plakken – gedood moest worden.

De eigenaar van de Sisatchanalai Python Farm vertelde een onderzoeker dat hij naast Caravel ook huiden verkoopt aan Gucci en Louis Vuitton.

Pythons geslagen met hamers, gespietst met haken

De onderzoekers hebben gedocumenteerd dat werkers worstelende pythons bij hun nek vastklemmen en ze met een hamer op hun kop slaan voordat ze metalen haken door hun hoofd duwen. Om hun huid makkelijker te kunnen verwijderen, blazen de werkers de slangen op met water, zelfs als ze blijven bewegen. Volgens Dr. Clifford Warwick, een reptielendeskundige die de beelden bekeek, waren de meeste dieren waarschijnlijk bij bewustzijn tijdens dit gruwelijk pijnlijke proces. De slangen werden vervolgens gevild.

De eigenaar van CCBI beweerde dat zijn werknemers pythons een dag lang in een gekoelde kamer plaatsten voordat ze werden geslacht, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat opgelegde onderkoeling (het opzettelijk veroorzaken van een verlaging van de kerntemperatuur) een zinvol effect heeft op het verminderen van gevoeligheid of bewustzijn bij slangen.

Volgens de eigenaar hield CCBI ten tijde van het onderzoek zo’n 15.000 pythons gevangen in een enorme fabrieksfaciliteit operatie – een van de grootste die PETA Azië heeft onderzocht. Het slacht ongeveer 2000 slangen tijdens het drukke seizoen, waarbij meestal 20 tot 30 pythons per dag worden gedood. De eigenaar vertelde een onderzoeker over het contract van de faciliteit met Caravel om in 2024 5000 huiden te leveren.

Medeplichtigheid van Kering aan het lijden van slangen

Ondanks onbetwistbare documentatie over mishandeling in faciliteiten die Kering voorzien van exotische huiden – waaronder het onderzoek van PETA Azië uit 2021 naar een Indonsesisch slachthuis dat Gucci voorziet van hagedissenhuiden – blijft het bedrijf hameren op zijn dierenwelzijnsnormen, die voorschrijven dat dieren “ruimte moeten hebben om zich vrij te bewegen” en “beheerd moeten worden om een goede gezondheid te bevorderen en onmiddellijk behandeld moeten worden als er ziekte of letsel ontdekt wordt”. De normen vereisen ook een “humane behandeling aan het einde van het leven”. Het onderzoek van PETA Azië heeft aangetoond dat de beweringen dat deze normen worden nageleefd onjuist zijn.

Maak een verschil voor slangen

PETA en internationale PETA-entiteiten hebben herhaaldelijk de wreedheid in de exotische huidenhandel op drie continenten aan het licht gebracht, waaronder het volpompen van slangen met perslucht en het door elkaar schudden van de hersenen van alligators met metalen staven.

Steun dit lijden alsjeblieft niet. Koop nooit iets dat gemaakt is van de huid van dieren. Er zijn tegenwoordig zoveel humane en milieuvriendelijke vegan materialen beschikbaar en er is geen excuus om door te gaan met het dragen of verkopen van exotische huiden.

Dring er bij Kering op aan om exotische huiden te laten vallen

“Humane normen” zijn zinloos en niets meer dan een excuus om de wrede cyclus van mishandeling en slacht voort te zetten. Deze gevoelige, complexe dieren willen gewoon met rust gelaten worden en elk accessoire gemaakt van hun huid vertegenwoordigt enorme pijn en lijden.

Sluit je alsjeblieft aan bij onze oproep aan Kering om niets meer te verkopen dat gemaakt is van de huid van pythons of andere dieren via Gucci, Yves Saint Laurent of een van haar andere merken.