Het yogadieet: voed je prana met planten

Geplaatst op door Debra Wolford

Over de hele wereld omarmen yogi’s een lifestyletrend die de voordelen kan versterken van zowel de tijd op de mat als de tijd van de mat. Door één ding drie keer per dag te doen, kun je niet alleen je lichaam maar ook je geest transformeren. En je hoeft er, ongeacht hoelang je al aan yoga doet of hoe flexibel je bent, geen spier voor te vertrekken – tenzij je de koelkast of de voorraadkast moet bereiken.

Natuurlijk heb ik het over vegan eten. Waarom keren zoveel van ons vlees, zuivel-‘producten’ en eieren de rug toe om te kiezen voor tempé, plantaardige melk en chiazaad? Ten eerste groeit het besef dat vegan eten heel goed past bij yoga, omdat beide vrede, welzijn en mededogen bevorderen.

Ahimsa omvat dieren, de planeet en jezelf

Als yogi’s streven we naar ahimsa, of geweldloosheid, met betrekking tot zowel voelende wezens als de aarde. Vegan eten helpt ons deze filosofie vollediger te belichamen door niet bij te dragen aan het mishandelen en het doden van dieren die voor voedsel worden gebruikt. Ondertussen werd in een recent rapport van de Verenigde Naties geconcludeerd dat de veehouderij een van de grootste boosdoeners is wat betreft ’s werelds ernstigste milieuproblemen, waaronder de uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, waterverontreiniging en woestijnvorming. Vegan eten is ook een goede manier om goed voor jezelf te zorgen – dierlijke ingrediënten zijn namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, hartaandoeningen, diabetes en obesitas.

Spoedig herstel en vermindering van ontsteking

Velen van ons beginnen met yoga om ons te helpen genezen van een blessure, en wat we eten kan ons herstel bespoedigen of vertragen. Plantaardig voedsel heeft een alkaliserend effect op het lichaam en er is een sterke correlatie tussen alkaliteit en verminderde ontsteking, waardoor het genezingsproces wordt versnelt. Daarentegen zijn dierlijke voedingsmiddelen zuurvormend en leiden ze tot ontsteking. Dus of je nu sneller wilt herstellen van een blessure of ontstekingen wilt vermijden na een intense vinyasa-les, plantaardig voedsel is de oplossing. Bovendien hebben vrouwen die rood vlees vermijden volgens een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition minder last van chronische ontsteking en oxidatieve stress, die een significante invloed hebben op het herstel in het lichaam. In een studie gepubliceerd door Nutrition Research werd vastgesteld dat vegans lagere niveaus van voedingsgerelateerde ontsteking hadden dan niet- of zelfs semi-vegetariërs. Veel sporters en beroemdheden promoten ook de voordelen van vegan eten, waaronder ultra-atleet en yogi Rich Roll, de Australische cricketer Peter Siddle en yoga-ambassadeur Russell Simmons.

Geef je stemming en motivatie een boost

Het belang van geestelijke gezondheid is nog nooit zo duidelijk geweest, aangezien geschat wordt dat één op de vijf Nederlanders ooit in zijn of haar leven te maken krijgt met depressie. Onderzoekers van de University of Queensland hebben onlangs ontdekt dat het eten van fruit en groenten ons geluk zelfs veel sneller verhoogt dan dat het onze fysieke gezondheid verbetert. Maaltijden zonder vlees kunnen ons ook energieker maken. Vegan voedsel bevat alle voedingsstoffen die we nodig hebben voor onze gezondheid – zoals plantaardige eiwitten, vezels en mineralen – zonder alle cholesterol, verzadigd vet, hormonen en antibiotica die in dierlijke voedingsmiddelen te vinden zijn, waar we ziek en traag van worden.

Hier zijn enkele tips om je prana plantaardig te maken:

1.Maak je favoriete maaltijden vegan.

Er is een goede kans dat je al vegan eten eet (hallo, groene smoothie) en je favoriete maaltijden vegan maken is net zo makkelijk en bevredigend als een goede savasana. Probeer eens tofu-roerei te maken of een lasagne boordevol groenten en vegagehakt. Vul ondertussen je koelkast en diepvries met heerlijke vegan kaas, chocola en ijs.

2.Download een mobiele app, zoals HappyCow, om vegan restaurants te vinden.

Er staan tegenwoordig op bijna elk restaurant- en cafémenu vegan opties, dus je kunt zonder stress uit eten. Download voor de zekerheid de HappyCow-app op je mobiel, dan heb je waar je ook bent een lijst met vegan-vriendelijke eetgelegenheden bij de hand.

A post shared by Find Vegan Food Everywhere! ?? (@happycow) on

3.Vraag een gratis veganistisch starterspakket aan op PETA.nl.

Het gratis veganistisch starterspakket van PETA zit vol met nuttige informatie, tips en recepten en kan ook op je telefoon of tablet worden gedownload. Ga van start door je aan te melden voor een 30-daagse vegan uitdaging … ‘yoga‘ er gewoon voor!