Honderden wetenschappers leren hoe ze dieren lijden in pijnlijke tests kunnen besparen

Geplaatst op door Debra Wolford

Honderden wetenschappers hebben een reeks webseminars bijgewoond, gezamenlijk georganiseerd door het PETA International Science Consortium Ltd. en Chemical Watch, over proefdiervrije testmethoden en -strategieën die kunnen worden gebruikt om aan de voorwaarden van de Registratie, Evaluatie en Autorisatie en restricties van Chemische stoffen (REACH)-verordening van de EU te voldoen. De webseminars zijn hier te zien.

REACH is het grootste chemische testprogramma in zijn soort – naar schatting van PETA waren er in 2016 al ongeveer 1 miljoen dieren gebruikt in tests voor REACH, en het dodental zal waarschijnlijk nog sterk stijgen. De webseminars in deze reeks bestaan uit presentaties van topexperts, die de diervrije methoden beschrijven die kunnen worden gebruikt om wrede dierproeven zoals de Draize-test – waarin chemicaliën op de ogen of huid van konijnen worden aangebracht – en huidallergietests te vervangen. Eén uitvoerige webseminar gaat over het gebruik van in silico-methoden – complexe computermodellen die de giftigheid van een stof kunnen voorspellen.

De webseminars zijn een herziene versie van de reeks uit 2014–2015 die de Lush Prize won, en zijn van bijzonder belang voor toxicologen in de branche, zij die chemicaliën registreren, REACH-specialisten en bedrijven die meer willen weten over de goedgekeurde diervrije testen die beschikbaar zijn en de manieren waarop andere bedrijven die gebruiken.

De webseminars in de reeks zijn Engelstalig en zijn ofwel nu al online te bekijken ofwel binnenkort beschikbaar:

Perspectives on the Development, Evaluation, and Application of in Silico Approaches to Predicting Toxicity

Sprekers: Grace Patlewicz (US Environmental Protection Agency) en Mark Cronin (Liverpool John Moores University)

Skin Irritation and Corrosion

Sprekers: Gertrude-Emilia Costin (Institute for In Vitro Sciences) en Costanza Rovida (CAAT-Europe en TEAM Mastery)

Skin Sensitisation

Sprekers: Susanne Kolle (BASF SE) en Silvia Casati (EURL ECVAM)

Video komt binnenkort

Eye Irritation and Corrosion

Sprekers: Kim Norman (Burt’s Bees) en Els Adriaens (Universiteit Gent)

Video komt binnenkort