Iggy Pop doneert ‘Free’ om te helpen wrede apenexperimenten te stoppen

Geplaatst op door Melissa van den Aarssen

“Iedereen kan de pijn en de angst in de ogen van deze apen zien. Niemand zou zo moeten lijden”, zegt Iggy Pop, die zijn nummer ‘Free’ aan PETA US heeft gedoneerd voor een nieuwe videoclip.

De video werpt een licht op het lijden van apen die in laboratoria aan psychologische en fysieke kwellingen worden onderworpen.


De clip bevat beelden van PETA US-onderzoeken naar de pijnlijke, invasieve en dodelijke ‘apenangstproeven‘ van een experimentator van de National Institutes of Health (NIH). De experimentatoren brengen permanente en traumatische hersenbeschadiging toe aan apen en terroriseren ze vervolgens met nepslangen en -spinnen.

De video bevat ook beelden van een reportage over de eenzame-opsluitingsexperimenten van de University of Massachusetts–Amherst en maternale-ontberingsexperimenten van NIH, waarin radeloze apen waanzinnig werden gedreven. In deze experimenten werden primaten in kleine, kale kooien gehouden en werden baby-aapjes bij hun moeder weggerukt.

Proeven uitgevoerd door het beruchte ‘huurlaboratorium’ Covance – dat een miljardenomzet heeft – zijn ook te zien in de video.

Experimenteren op dieren is slechte wetenschap

Dierproeven zijn niet alleen meedogenloos wreed maar ook zeer ineffectief. De reden hiervoor is heel eenvoudig: de mens is fysiologisch anders dan andere soorten. De resultaten van proeven op muizen, vissen, honden, apen, of welke andere soort dan ook vertalen zich meestal niet naar de mens.

De cijfers liegen niet: de overgrote meerderheid van alle nieuwe geneesmiddelen die veilig en effectief blijken in proeven met dieren, falen in menselijke klinische proeven, en minder dan 10% van de “zeer veelbelovende” basisonderzoeksresultaten, waarvan het merendeel is verkregen met behulp van dierproeven, leidt binnen 20 jaar tot een klinische behandeling.

Apen worden ook in Nederland in experimenten gebruikt – help hen

In 2018, het meest recente jaar waarover we gegevens hebben, vonden er in Nederland 205 ingrepen plaats waarbij primaten werden gebruikt. Het is tijd om dit soort wrede experimenten naar de geschiedenisboeken te verwijzen.

We moeten af van alle proeven met dieren. Teken onze petitie waarin we de Nederlandse regering aansporen om het gebruik van primaten in experimenten te beëindigen en de overgang te maken naar proefdiervrije wetenschap.