Inspecties door de NVWA onthullen groot leed in Nederlandse kippenslachterijen

Geplaatst op door PETA Nederland

Vorige week publiceerde Omroep Gelderland een artikel dat grote wreedheid op Nederlandse kippenslachterijen openbaarde. Dit zijn de verhalen die inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben genoteerd – een gebrek van supervisie, kuikens die overlijden door oververhitting voor de slacht, dode kuikens op de vloer en inspecteurs die “5 minuten tekenen van bewustzijn [hebben] geteld” nog na de keel van de kip was doorgesneden.

Omroep Gelderland zegt honderden boete- en waarschuwingsrapporten te hebben ingezien van de NVWA rond 2015 en 2016, en wat de inspecteurs vonden is hartverscheurend. Een inspecteur telde nog tekenen van bewustzijn tot vijf minuten nadat de kelen van de kippen werden doorgesneden, “waarvan hij 9 kuikens die heftig fladderen vertoonden, 6 kuikens met slikbewegingen, 8 kuikens met een spontane oogknipreflex, 14 kuikens die de kop optrokken” zag. Een ander verklaarde dat hij minstens 22 kippen zag die meerdere tekenen van bewustzijn toonden tijdens en nadat hun kelen werden doorgesneden.

Hoewel afschuwelijk, dit leed is niet verassend of zelfs buitengewoon. De meeste kippen die voor hun vlees worden gefokt brengen hun korte, verschrikkelijke levens door in grote raamloze schuren met tienduizenden tegelijkertijd. Ze worden gefokt om zo snel mogelijk te groeien, zo erg dat hun poten vaak breken door hun eigen gewicht. Ze hebben vaak zeer ernstige gezondheidsproblemen en worden blootgesteld aan wrede praktijken zoals het afknippen van delen van hun gevoelige snavels zodat ze elkaar niet pikken vanwege ruimtegebrek.


Waar het ook vandaan komt, kip is het product van leed en dood. Alstublieft, weiger deze wrede en gewelddadige industrie te steunen door veganist te worden. De schappen van supermarkten staan bomvol van wreedheidvrije alternatieven voor kip en andere vleeswaren die dieren sparen, heerlijk smaken en beter zijn voor onze gezondheid! Deel deze informatie met vrienden en familie en download je gratis veganistisch starterspakket vol met nuttige tips en recepten om je op weg te helpen.