James Bond richt zich op wreedheid van foie gras

Geplaatst op door PETA Nederland

Als ‘Special Agent 007’ heeft Sir Roger Moore boeven bevochten in Live and Let Die, A View to a Kill, Octopussy, The Spy Who Loved Me en The Man With the Golden Gun. Hij vecht nu tegen foie gras.

Moore heeft in een samenwerking met PETA een video ingesproken waarin hij duidelijk maakt dat foie gras een ziekte is en geen delicatesse.

Waarom vertelt Roger Moore ons wat hij op zijn lever heeft? Eenden en ganzen gefokt voor foie gras worden op afschuwelijke wijze mishandeld en de productie van foie gras is in Nederland verboden vanwege het leed dat de barbaarse productiewijze veroorzaakt. Foie gras wordt gemaakt door metalen pijpen in de strotten van eenden en ganzen te duwen en het voedsel rechtstreeks de maag in te pompen totdat hun levers pijnlijk verziekt raken en opzwellen en in sommige gevallen hun organen openscheuren.

Onderzoeken op foie gras bedrijven in Europa en de Verenigde Staten hebben allemaal hetzelfde aangetoond – zieke, dode en stervende dieren, sommige met gaten in hun nek van verwondingen door de metalen pijpen. Een onderzoek van de Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie Animal Protection & Rescue League trof een boerderij aan waar eenden met bebloede snavels en met hun vleugels bekneld tussen anderen in krappe draadgazen kooien zaten. Op een andere boerderij bungelden vogels aan metalen draden, terwijl het bloed uit de wonden in hun nek droop op de levende vogels onder hen. Nadat ze deze constante marteling ongeveer een maand lang moeten doorstaan, worden de eenden en ganzen uiteindelijk ondersteboven opgehangen en worden hun kelen doorgesneden.

Foie gras is zo afschuwelijk dat de productie ervan al in 15 landen is verboden, onder meer in Nederland. In 2004 nam de Amerikaanse staat Californië een wet aan waarmee per 2012 de verkoop en productie van foie gras wordt verboden. Ook Chicago verbiedt sinds 2006 de verkoop van dit wrede product.

Wat jij kunt doen
Doe hetzelfde als Sir Roger Moore, PETA en meelevende mensen over de hele wereld en koop nooit foie gras.

PETA roept op tot een compleet verbod op de productie van foie gras binnen de Europese Unie.

Help ons deze barbaarse marteling van de menukaarten en uit de winkelschappen te verwijderen!

 • Eis een compleet verbod op dwangvoeding en het gebruik van vogels voor de productie van foie gras in de Europese Unie. Schrijf een Engelstalige brief naar:Europees Commissaris Dacian Cioloş
  Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling
  Europese Commissie
  200, rue de la Loi
  B-1049 Brussel
  België
  [email protected]Europees Commissaris John Dalli
  Commissaris voor Gezondheid en Consumenten Belangen
  Europese Commissie
  200, rue de la Loi
  B-1049 Brussel
  België
  [email protected]
 • Laat je horen! Als je foie gras op de menukaart in een restaurant ziet staan of te koop in de schappen van een winkel, spreek dan alsjeblieft de manager aan en leg hem of haar beleefd uit waarom foie gras niet verkocht zou moeten worden. Vraag de manager om het van het menu of uit de schappen te verwijderen.